avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce patesc patronii care nu angajaza persoane cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce patesc patronii care nu angajaza persoane cu handicap?

Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap accentuat. Vreau sa stiu ce patesc patronii care nu angajaza persoane cu handicap? Ce sanctiuni prevede legea in cazul platii impozitului pe salariu al unei persoane cu handicap?:magic:B-)
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:09, 1 Octombrie 2012
Angajatul persoana cu handicap a depus angajatorului intreaga documentatie care atesta incadrarea in grad de handicap?
mihailescucr a scris:
Vreau sa stiu ce patesc patronii care nu angajaza persoane cu handicap?


Nimic special. Exista in lege obligatia ca fiecare angajator sa incadreze un anumit numar de persoane cu handicap (raportat la nr. total de angajati).
Daca nu icadreaza numarul cerut de lege, atunci plateste niste taxe in plus, dumite "fond de handicap".
Teoretic aceste taxe sunt utlizate de stat pentru sprijinul persoanelor cu handicap.

Totusi, nimic nu il obliga pe angajator sa incadreze pers. cu handicap. Scutirea de la aceasta taxa si uele facilitati fiscale il pot cel mult motiva, dar nu obliga.

mihailescucr a scris:
Ce sanctiuni prevede legea in cazul platii impozitului pe salariu al unei persoane cu handicap?

Presupun ca va referiti la sanctiunile pentru angajatorul care a incadrat o persoana cu handicap si ii aplica acesteia impozit la salariu.
Pentru acest caz nu stiu ca legea fiscala sa prevada vreo sanctiune. (firesc, statul nu se supara ca primeste bani, oricat de nedrept ar fi)
Sanctiunea previzibila este ca angajatorul sa piarda un proces daca va fi actionat in judecata de salariat (insa este o chestiune extrem de delicata procedural).
Reveniti cu detalii, inclusiv ce v-a intrebat @Ynocentta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit salariu persoane cu handicap carmen1975 carmen1975 Buna seara. VReau sa intreb daca la legea 448 a pers. cu handicat scutirea la plata impozitului pe salariu (art. 26 .a) este abrogata, adica nu mai ... (vezi toată discuția)
Impozitare venituri persoane cu handicap utiliyator utiliyator Buna ziua Va rog , se impoziteaza salariile persoanelor cu handicap? In evenimentulzilei din 26 feb 2010 a aparut acest articol ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. o întrebare am. sunt pers cu handicap, grad 2,accentuat ... rscarlat12 rscarlat12 Bună Ziua. O întrebare am. Sunt pers cu handicap, grad 2,accentuat și potrivit legii448/2006 știu ca beneficiez de scutirea de la plata impozitului pe ... (vezi toată discuția)