avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pachet social neplatit la timp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pachet social neplatit la timp

Pot cere in instanta plata pachetului social necordat de peste un an, actualizat in euro ?
Pot cere in instanta dobanda penalizatoare pentru neplata la timp a pachetului social?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:13, 2 Octombrie 2012
Depinde de conditiile de acordare pe care le avti in unitatea dvs., si de ce inseamna pachet social in cazul dvs.
Ca regula termenul in care va puteti cerere drapturile in instanta este de 3 ani de la data la care trebuia sa primiti acele drepturi.
pachet social =suma ce mi se da la disponibilizare,calculata in functie de vechime,de prevederile contactului colectiv si care a fost inscrisa in Decizia de disponibilizare.
Decizia de disponibilizare dateaza nov.2010 ,dar am fost bolnav ,am suferit o interventie chirurgicala si in martie 2011 am incheiat preavizul si m-am pensionat.Nu am primit suma nici pana azi si doresc sa ii actionez in judecata pentru ca am sunat de multe ori si ma poarta cu vorba.
Doresc sa-mi conserv valoarea sumei ce mi-o datoreaza fie prin transformarea in euro fie prin calcularea dobanzii de penalizare pentru neplata la termen sau in amandoua felurile daca este legal.
Termenul general de prescriptie pentru drepturi salariale si compensatii este de 3 ani de la data cand ar fi trebuit sa le primiti. In mod normal ar trebui sa le primiti la data concedierii efective, sau confor contractului colectiv de munca unde este prevazuta aceasta compensatie.

Pentru plata cu intarziere a sumelor puteti cere instantei fie actualizarea sumei cu rata inflatiei de la data la care se datoreaza banii pana la data platii efective, fie actualizarea sumei cu dobanda legala stabilita de BNR. Deci ori dobanda legala, ori rata infaltiei (rata inflatieie e mai obisnuita in litigiile de munca)
Nu aveti temei legal pentru transfomarea in euro si nici pentru "penalizari".
Insa, in afara de actualizarea sumei, mai puteti pretinde si daune materiale, respectiv prejudiciile efective pe care le-ati suferit pentru ca nu ati avut banii cand a trebuit. Aceste prejudicii trebuie cuantificate si dovedite in instanta.
Multumesc pentru informatie ! Am inteles pozitia legii fata de cerinta mea .Daca aveti amabilitatea sa va precizati parerea despre urmatorul aspect: daca legea cere sa justific daunele provocate de neplata la termen a sumei compensatorii eu judec ca este aberant sa ceara asa ceva ,acestea pot fi mici sau mari ,dupa caz ,eu pot invoca 100 de motive si justifica la fel ,dar seriozitatea legea nu o pune in balanta ? Faptul ca cel obligat sa plateasca si nu plateste cum este sanctionat?Legea prin aceasta prevedere nu cumva lezeaza dreptul persoanei ,de a intra in proprietatea cuvenita ,in dreptul sau?.Sau altfel ....spus cine te crediteaza fara un comision? Sau si mai grav ...Lege apara excrocul in detrimentul pagubasului.
Multumesc anticipat ! Scuze pentru comentariul in afara subiectului !
cosladin a scris:

Faptul ca cel obligat sa plateasca si nu plateste cum este sanctionat?


Prin pierderea procesului pe care il veti initia.
Prin plata cheltuielilor de judecata din procesul pe care il va pierde.
Prin actualizarea sumei datorate.
Prin plata oricaror cheltuieli de executare.
Prin posibilitatea ca pagubitul sa obtina (la cerere si cu dovada) orice daune a suferit.
Este usor frustrant sa trebuiasca sa dovediti, insa aceasta este calea cea mai fireasca. Alternativa, ca daunele sa fie acordate dupa ureche, fara sa exista un prejudiciu, dovezi, doar pe vorbe, ar fi infinit mai paguboasa din punct de vedere social... Pentru persoanele normale, rationale, care au determinare si temei sa intre intr-un proces, faptul ca trebuie sa isi sustina cererea cu dovezi si calcule intra in normalitate, in firescul unui litigiu in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza dobanda legala / dobanda penalizatoare in procesul civil? seldom seldom Buna ziua, Am de recuperat 40.000 euro din anul 2008 de la tatal meu care m-a dat afara din casa. Desi nu a recunoscut niciodata ca a primit acesti bani de ... (vezi toată discuția)
Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)
Daune-interese, dreptul muncii Radamante Radamante 1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei. 2. Potrivit ... (vezi toată discuția)