avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5%

Am semnat un contract de rezervare pentru un apartament intr-un ansamblu rezidential cu finalizare in iunie 2009. Am intrebat de aplicabilitatea TVA-ului de 5%, iar dezvoltatorul imi raspunde ca inca nu au aparut normele metodologice pentru TVA-ul 5% asupra materialelor de constructii pe care le achizitioneaza. Nu mi se pare corect si legal acest raspuns si nu cred ca ma priveste pe mine ca si cumparator de locuinta noua. Modificarea normelor metodologice privind TVA-UL DE 5% a fost deja publicata in MO in 22 decembrie 2008, totusi dezvoltatorul refuza sa imi aplice TVA de 5%, punand ca si motiv ca nu e corect ca el sa plateasca 19% TVA la materialele de constructii.
Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati cum as putea sa procedez .
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:32, 23 Ianuarie 2009
Aceasta problema a mai fost si este discutata aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Decontul de TVA se face lunar, pana pe data de 25 a lunii pentru luna anterioara. Cu alte cuvinte, daca cumpar in ianuarie materiale de constructie, fac decontul de TVA pana pe 25 februarie. Daca ce am construit vand in iunie, fac din nou decont aferent pretului primit pana pe 25 iulie.

Prin urmare, TVA-ul aferent materialelor de constructie a fost decontat acum multa vreme, iar decontul aferent pretului nu are nicio legatura. Cred ca persoana respectiva nu a inteles nimic din ce inseamna TVA, deoarece aceasta "taxa" care e de fapt un impozit nu se cuvine vanzatorului ci statului. Prin urmare, vanzatorul nu poate nici pierde si nici castiga din modificarea cotei TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea tva-ului redus de 5% pentru locuintele noi AdriaM AdriaM Buna ziua, Am semnat un contract de executie lucrari cu o firma de constructii pentru constrirea unui apartament care se incadreaza acum din punct de vedere ... (vezi toată discuția)
Tva octavpnt octavpnt Am contractat un apartament ANL si am incheiat un contract de construire la data de 22 octombrie 2008.Pretul este de 59545 euro(inclusiv TVA) si este ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare? claudiaraduica claudiaraduica Este adevarat ca noua procedura presupune plata TVA de catre firmele care achizitioneaza proprietati imobiliare (atat constructii, cat si terenuri) si apoi ... (vezi toată discuția)