avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA

Am contractat un apartament ANL si am incheiat un contract de construire la data de 22 octombrie 2008.Pretul este de 59545 euro(inclusiv TVA) si este ferm.Intrebarea mea este:la data respectiva tva-ul nu trebuia sa fie de 5%?Constructorul spune ca tva-ul este 19% si acum vrea sa-i platesc pe sumele de bani trase din contul meu dupa 1 iunie 2010 tva de 24%.Are dreptul la aceasta valoare noua a tva, desi pretul din contract este ferm?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:56, 28 Septembrie 2010
Nu poate fi aplicata cota de 5% pentru ca :
cod fiscal
(2^1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
norme :
(7) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (2^1) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal.

ART. 128

Livrarea de bunuri

(1) Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

ANL functioneaza ca un intermediar intre constructor si viitorul proprietar .
Va multumesc si revin cu o alta intrebare, este posibil ca de la 1 iunie 2010 sa se aplice cota de 24% la tva,desi pretul contractului este ferm?poate modifca un contract aceasta schimbare a cotei de tva?
din punct de vedere fiscal , da
norme 23^1
(2) Pentru livrările de bunuri și prestările de servicii, inclusiv în cazul în care beneficiarul are obligația plății taxei potrivit art. 160 sau art. 150 alin. (2), (3), (5) și (6) din Codul fiscal, în situația modificărilor de cote se aplică regularizările prevăzute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal.
Din punct de vedere juridic - e o chestiune care ma depaseste
S-a discutat de catre colegii de pe forum subiectul .Uitati :
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% pentru constructii mnemonic mnemonic As vrea sa stiu daca masura aplicarii de TVA 5% se aplica asupra pretului unei case care are 119mp utili, 350 mp teren care nu este in proprietatea mea ci este ... (vezi toată discuția)
Cod fiscal micula micula am un teren in proprietate si as vrea sa-mi construiesc o locuinta pe el.intrebarea mea este : am posibilitatea de a beneficia de tva 5% pt constructie cu o ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru constructii Shaman Shaman Buna ziua, Am un teren ( aproximativ 700 mp) care inca nu este scos din circuitul agricol si vrea sa construiesc o casa noua pe el (suprafata utila 118 ... (vezi toată discuția)