avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

un angajat nu a adus concediu medical in 24h.
Pot sa nu accept CM, daca il aduce mai tarziu?
Sau sunt obligata sa-l primesc.
Sunteti obligata sa-l primiti pana in data de 5 a lunii urmatoare concediului medical. Obligatia de a va anunta ca este in concediu medical este de 24 de ore.

OUG nr. 158/2005:
ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.



Norme la OUG nr. 158/2005:
ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 36.
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 81. - (1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate privind apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 ore de la data acordãrii concediului medical. În situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare.
...

3. - Asadar nu este obligatoriu sa aduca certificatul medical in 24 de ore (este posibil ca acesta sa fie prelungit) ci pana pa data de 5 ale lunii urmatoare.
- Obligatia salariatului este sa anunte amgajatorul (nu neaparat in scris) ca are certificat medical, numele medicului prescriptor si unitatea in care lucreaza acesta (medic de familie, spital, policlinica etc.).
multumesc pt raspuns
din ce am citit nu exista nici o sanctiune pt ca nu m-a anuntat in 24 ore ca este in concediu medical
1. Asa este nu exista o sanctiune pentru asta dar ea poate fi prevazuta in Regulamentul intern al unitatii.

2. - Exista si posibilitatea sa nu poata sa va anunte, stiti ca atunci cand omul este bolnav nu-i mai arde de alte lucruri.
- Cred ca putem fi mai intelegatori in asemenea situatii, unii dintre salariati nici nu stiu de aceasta obligatie legala.
- Ca angajator ati putea pune un anunt la avizier cu extrasele din lege pe care vi le-am dat sa le vada toti salariatii
Multumesc.Am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua , As vrea sa stiu daca Angajatorul trebuie anuntat in scris data de la care o angajata insarcinata intra in concediu prenatal si care sunt ... (vezi toată discuția)
Obligativitate predare concediu medical angajatorului Roxana_Marcela_N Roxana_Marcela_N Buna ziua.Sunt insarcinata in 4 luni si in data de 28 martie am anuntat ca imi voi lua concediu medical pentru zilele de 28 si 29 martie.Mi se cere concediul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical anany anany dupa noua ordanta de guvern OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concedii dupa cat timp se ... (vezi toată discuția)