avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri

in urma decesului parintilor au ramas5 copii. unul dintre ei a deschis succesiunea iar ceilalti nu s-au prezentat pentru ca nu s-au inteles. el a primit o hartie nu stim ce contin dar spune ca este singurul mostenitor, este posibil ca ceillati sa fie exclusi de la mostenire ? multumesc
Cel mai recent răspuns: Alina Grigoriu , Avocat 21:48, 1 Octombrie 2012
da, daca acestia nu au dat declaratie in fata unui notar de acceptare a mostenirii , acestia sunt decazuti din drept in termen de 6 luni de la data decesului autorului lor
nu poate fi luata in considerare acceptarea tacita deoarece unul dintre fii locuia in aceasi casa cu parintii iar alta fiica i-a ingrijit si locuia in aceeasi curte , si s-a ocupat de gospodarie dupa decesul lor. multumesc
Referitor la termenul de acceptare a moştenirii, acesta este de şase luni de la data decesului sau de la data aflării despre deces: „Instanţa este în măsură să repună în termenul de acceptare pe cel care nu a ştiut de deces“ . Cât priveşte dezbaterea în sine a succesiunii, aceasta se face oricând şi, atenţie, este imprescriptibilă, deci poate fi oricând dezbătută. Chiar şi aşa, însă, se recomandă ca dezbaterea să se producă în primii doi ani de la deces. Dacă se va depăşi acest termen, va trebui plătit statului un impozit de unu la sută din valoarea masei succesorale.
În situaţiile când, la dezbaterea succesiunii, moştenitorul a minţit declarând că este unicul moştenitor, atunci, indubitabil, persoana respectivă tocmai a comis infracţiunea de fals în declaraţii, iar Codul penal prevede, pentru aceste fapte, închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Pe de altă parte, dacă unul dintre moştenitori nu a acceptat expres, sub beneficiu de inventar sau tacit moştenirea respectivă, el devine străin de succesiune şi nu mai are niciun drept legal asupra acelor bunuri. „Ca excepţie de la cele prezentate mai sus este situaţia în care ceilalţi moştenitori nu îi contestă calitatea de moştenitor“.
Acceptare tacita a mostenirii inseamna ce ati scris mai sus, respectiv faptul ca a locuit in casa parintesca. Pana la plangerea penala, puteti cere dvs constatarea nulitatii certificatului de mostenitor emis cu incalcarea legii. Pentru aceasta insa trebuie sa demonstrati ca sunteti acceptant al mostenirii, tacit sau expres.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
Termen legal succesiune lonita lonita Buna seara. As dori sa stiu daca o persoana cu drepturi legale de mostenitor (impreuna cu alti doi mostenitori) care refuza sa participe la efectuarea ... (vezi toată discuția)
Succesiune vasi49 vasi49 sot supravietuitor si copil al decedatului dintr-o casatorie anterioara,cine trebuie sa depuna acte ptr.succesiune? daca copilul nu se prezinta la succesiune ... (vezi toată discuția)