Referitor la termenul de acceptare a moştenirii, acesta este de şase luni de la data decesului sau de la data aflării despre deces: „Instanţa este în măsură să repună în termenul de acceptare pe cel care nu a ştiut de deces“ . Cât priveşte dezbaterea în sine a succesiunii, aceasta se face oricând şi, atenţie, este imprescriptibilă, deci poate fi oricând dezbătută. Chiar şi aşa, însă, se recomandă ca dezbaterea să se producă în primii doi ani de la deces. Dacă se va depăşi acest termen, va trebui plătit statului un impozit de unu la sută din valoarea masei succesorale.
În situaţiile când, la dezbaterea succesiunii, moştenitorul a minţit declarând că este unicul moştenitor, atunci, indubitabil, persoana respectivă tocmai a comis infracţiunea de fals în declaraţii, iar Codul penal prevede, pentru aceste fapte, închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Pe de altă parte, dacă unul dintre moştenitori nu a acceptat expres, sub beneficiu de inventar sau tacit moştenirea respectivă, el devine străin de succesiune şi nu mai are niciun drept legal asupra acelor bunuri. „Ca excepţie de la cele prezentate mai sus este situaţia în care ceilalţi moştenitori nu îi contestă calitatea de moştenitor“.
Acceptare tacita a mostenirii inseamna ce ati scris mai sus, respectiv faptul ca a locuit in casa parintesca. Pana la plangerea penala, puteti cere dvs constatarea nulitatii certificatului de mostenitor emis cu incalcarea legii. Pentru aceasta insa trebuie sa demonstrati ca sunteti acceptant al mostenirii, tacit sau expres.