Ma numesc Adrian si in urma cu doua saptamani am fost victima unui accident de munca.Accidentul s-a produs in prezenta directorului tehnic care nu a dispus oprirea masinariei care aproape m-a strivit,interesul lui fiind sa faca productie si reparatie in acelasi timp.Din fericire nu am am nimic rupt sau organe interne afectate dar durerea e insuportabila si socul a fost mare.Medicul mi-a recomandat 3 luni fara efort.As dori sa stiu daca,conform legii sau drepturilor omului,sunt indreptatit sa primesc compensatie din partea angajatorului,avand in vedere ca accidentul nu s-a produs din vina mea.Este vreo pocedura care se urmeaza?Va multumesc
Potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, artr. 43, au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%.
Art. 44. - Compensatia se acorda la solicitarea persoanei indreptatite, pe baza deciziei medicului asiguratorului, cu indeplinirea conditiilor prevazute la art. 43.
Art. 45. - (1) Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul, si nu este luata in baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Criteriile si grilele pe baza carora se acorda compensatia pentru atingerea integritatii se stabilesc prin decizie a presedintelui CNPAS.
A fost declarat accident de munca si dosarul este in desfasurare,cred.Am inaintat toate declaratiile medicale dar nu stiu unde sa ma adresez si cum sa procedez in vederea rezolvarii problemei mele.Va multumesc pentru amabilitate