avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Compensatia pentru atingerea integritãtii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Compensatia pentru atingerea integritãtii

Buna ziua . Va rog respectuos sa imi spuneti daca , in situatia mea , as putea beneficia de compensația pentru atingerea integrității = 12 salarii medii brute , in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale . Situatia se prezinta astfel :
-sunt pensionar militar medical , incadrat in gradul III de invaliditate , cu drept de munca 4 ore , angajat cu jumatate de norma la o firma privata incepand cu data de 12.12.2013 .
-in data de 11.04.2014 am fost internat in Spitalul de Ortopedie - Traumatologie Azuga pentru o operatie de protezare a soldului stang cu proteza totala de sold . In momentul de fata ma aflu in concediu medical de pe data de 11. 04.2014 pana pe data de 14.05.2014 cu drept de prelungire .
-precizez faptul ca , anul trecut , in data de 05.05.2013 , am fost operat de aceeasi problema dar la soldul drept , atunci fiind angajat la alta firma . Mentionez faptul ca , nu am beneficiat de aceasta compensatie pentru atingerea integritatii nestiind de acest posibil drept al meu .
Va multumesc respectuos pentru disponibilitate .
Cel mai recent răspuns: misu1972 , utilizator 07:56, 5 Mai 2014
Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%, exclusiv cazurile carora li se recunoaste, prin decizie, invaliditatea.
Compensatiile pentru atingerea integritatii se acorda doar daca accidentul de munca a antrenat o incapacitate temporara de munca mai mare de 3 zile, conform definitiei accidentului de munca.

Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda o singura data in baza deciziei medicului expert al asiguratorului care efectueaza o singura expertiza medicala.

Legea 346/2002:

Art. 42
Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20—50%.

Art. 43
Compensatia se acorda la solicitarea persoanei indreptatite, pe baza deciziei medicului asiguratorului, cu indeplinirea conditiilor prevazute la art. 42.

Art. 44
(1) Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul, si nu este luata in baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Criteriile si grilele pe baza carora se acorda compensatia pentru atingerea integritatii se stabilesc prin decizie a presedintelui CNPAS.

Va multumesc foarte mult pentru raspuns . M-ar fi interesat daca in cazul meu as putea beneficia de acesta compensatie si ce demersuri ar trebui sa fac . Multumesc !
Trebuie sa luati legatura cu medicul asiguratorului .
Va multumesc , cu respect !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensatie pentru atingerea integritatii argesanu11 argesanu11 buna ziua..tatal meu a suferit un accident de munca acum 2 luni si am aflat ca poate depune o cerere tip pentru a obtine o \"compensatie pentru atingerea ... (vezi toată discuția)
Compensatie pentru atingerea integritatii oleinicmarcel oleinicmarcel am boala profesionala din 2003 pot beneficia de indemnizatie de atingerea integritati (vezi toată discuția)
Buna ziua!! - compensaţii pentru atingerea integrităţii in cazul unei boli profesionale. Vîlcea Vîlcea Buna ziua.Recent am fost declarat cu boala profesionala,respectiv: polidiscopatie cervicala si polidiscopatie lombara.De la Petrosani mi s-a spus ca nu pot ... (vezi toată discuția)