avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... compensatie pentru atingerea integritatii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

compensatie pentru atingerea integritatii

buna ziua..tatal meu a suferit un accident de munca acum 2 luni si am aflat ca poate depune o cerere tip pentru a obtine o "compensatie pentru atingerea integritatii".Stiu ca trebuie sa raman cu leziuni permanente care produc deficiente si care reduc capacitatea de munca intre 20 si 50%.Legat de aceasta am si eu doua intrebari .1.daca dupa expertiza specialistului se incadreaza in acest procent 20-50%, mai poate lucra normal 8ore? 2.daca specialistul ii da o deficienta mai mare de 50%, trebuie neaparat sa se pensioneze?va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:19, 27 Februarie 2016
Raspuns la obiect la intrebarile dvs. poate da numai comisia de expertiza medicala dupa examinarea persoanei si verificarea documentelor depuse la dosarul medical. Comisia medicala emite recomandari.
In privinta compensatiei pentru atingerea integritatii se respecta prevederile din Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP
SECŢIUNEA a 5-a Compensaţii pentru atingerea integrităţii
-ART. 42 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, în urma
accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc
deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 - 50 %.
-ART. 43 Compensaţia se acordă la solicitarea persoanei îndreptăţite, pe baza deciziei medicului asigurătorului, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42.
ART. 44 (1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit asiguratul şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de
gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de
Institutul Naţional de Statistică.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se
stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!! - compensaţii pentru atingerea integrităţii in cazul unei boli profesionale. Vîlcea Vîlcea Buna ziua.Recent am fost declarat cu boala profesionala,respectiv: polidiscopatie cervicala si polidiscopatie lombara.De la Petrosani mi s-a spus ca nu pot ... (vezi toată discuția)
Compensatia pentru atingerea integritãtii misu1972 misu1972 Buna ziua . Va rog respectuos sa imi spuneti daca , in situatia mea , as putea beneficia de compensația pentru atingerea integrității = 12 salarii ... (vezi toată discuția)
Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)