Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie chirurgo-plastica.Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt urmatoarele: care sunt drepturile de care poate beneficia?din cate m-am documentat pe internet ar fii vorba despre indemnizaţie pentru incapacitate temporară de munca(ma gandesc ca nu este una si aceiasi cu concediul medical) si compensaţii pentru atingerea integrităţii.Se poate incadra la cele doua si daca da care sunt procedurile de urmat?Ce usi trebuie batute?
Cu stima si respect va multumesc!
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Exista o conditie: evenimentul produs sa fie cercetat de catre o comisie desemnata prin decizie de catre angajator, dosarul de cercetare sa fie avizat de catre ITM, firma sa intocmeasca forumularul FIAM pentru inregistrare AM.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se stabileste in baza certificatului medical.
Buna ziua domnule Popa.In primul rand multumesc pentru raspuns.Eu personal am vorbit cu angajatorul si mi s-a comunicat ca a intocmit formularul FIAM si ca a fost trimis la ITM.
Exista posibilitatea ca angajatorul sa nu desemneze acea comisie?Il influenteaza cumva pe angajator daca se aproba acea indemnizatie?( ma gandesc ca e platita de CJP)
Pun aceste intrebari deoarece habar nu avem cum sa procedam si de unde sa incepem.
Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de munca reprezinta plata concediului medical si nu o alta plata suplimentara.Pe durata concediului medical, contractul individual de munca al salariatului este suspendat in mod automat, potrivit Codului muncii, astfel ca acesta nu primeşte salariu de la angajator. In schimb, se acordă o indemnizaţie lunară pentru incapacitate temporară de munca.Icare in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suportă in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Daca angajatorul a depus FIAM-ul la ITM inseamna ca cercetarea s-a finalizat si dosarul este avizat de ITM.In acest caz ar fi trebuit sa primiti un exemplar al procesului verbal de cercetare si un exemplar din FIAM avizat si stampilat de ITM
Multumesc pt raspuns domnule inspector.Asteptam sa primim exemplarul al procesului verbal si al FIAM-ului.In cazul nostru putem face cerere pentru compesatie de atingere a integritatii,tinand cont ca are un deget amputat?Ne incadram?
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
SECŢIUNEA a 5-a Compensaţii pentru atingerea integrităţii
-ART. 42 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, în urma
accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc
deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 - 50%.
-ART. 43 Compensaţia se acordă la solicitarea persoanei îndreptăţite, pe baza deciziei medicului asigurătorului, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42.
-ART. 44 (1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de
gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de
Institutul Naţional de Statistică.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se
stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.
Cu un singur deget amputat este greu de presupus ca se poate ajunge la reducerea capacitatii de munca cu 20-50 %. Depinde totusi de activitatea desfasurata anterior AM, dar, dupa caz (daca este necesar a se schimba locul de munca) si de oferta de loc de munca/ post de lucru, a angajatorului, ulterioara producerii AM.
In plus, medicul asiguratorului (CJP) este cel care stabileste, % de reducere a capacitatii de munca.
Accident
Trifan costel
Buna am avut un accident la munca miam tăiat un deget si al doilea strivit unu care a fost strivit sa vindecat cam70 la sută iar cel tăiat și strivit ... (vezi toată discuția)
Accident de munca
Poplaca
Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)