avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reconstiture vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reconstiture vechime in munca

Buna seara!
Din anul 2000 am fost angajata la un srl cu carte de munca.Datorita unor probleme legate de activitatea firmei respective au tot plecat angajatii de acolo,raminind in anul 2005 eu ca si secretara,femeia de serviciu,soferul si patronul.Ne-au fost micsorate salariile pe motiv de economie,la itm nici ca cineva a schitat un gest desi completarea in cartile de munca se facea cind avea chef dna inspector.Cert e ca in anul 2005,eu nu am mai suportat acest regim precum si nenumaratele controale din partea fiscului(patronul avind probleme serioase,dar...avid relatii)si am inaintat demisia.Am fost la un pas de a fi batuta,injurata,scuipata,umilita doar pt ca am decis sa plec.
Problema este ca atunci cind m-am dus la itm sa-mi ridic cartea de munca,dna inspector mi-a spus ca nu mi-o da pe motiv ca i-a dat-o patronului,desi tot dna inspector a fost cea care mi-a dat la mina un bilet cu data si stanpila prin care ii cerea patronului sa inchida CIM,acesta refuzind vehement pe motiv ca eu am datorii catre el.
Poate sunt multi ca mine,va asigur ca desi ti se spune sa faci reckamatie si se va rezolva,va spun ca la ora actuala cartea de munca este la patron,mizgalita de el,scrisa de el....omul cred ca are o problema grava cu capul.
Ideea e ca din anul 2005 m-am angajat in alta parte fara carte de munca,dar as vrea sa-mi recuperez totusi acesi 4-5 ani lucrati,nu am cum sa obtin acea adeverinta de vechime de la fostul patron,asta e clar,si mi se pare o prostie acest lucru pt ca de cele mai multe ori se pleaca de prea multe necazuri si umilinte indurate si nu-ti doresti sa mai ai de-a face cu el,plus ca nici nu-mi va elibera vreodata acest document.
intrebarea este daca se poate reconstitui vechimea in munca prin prezentarea fiselor fiscale precum si a unui document de cotizare pe care l-am primit de la casa de pensii prin posta toate acestea atasate copiei cartii de munca pe care o voi da pierduta oricum atit timp cit eu nu am semnat de primirea ei si nu cred ca trebuia inminata tocmai celui care nu-si platea la timp contributiile?
va multumesc mult si ma iertati ,dar este o situatie din pacate destul de des intilnita in ziua de azi,este inuman sa ne umilim pe dreptul si pe munca noastra,mai ales la ITM Bucuresti.
Cel mai recent răspuns: ella11 , utilizator 17:28, 26 Ianuarie 2009
Parerea mea este ca trebuie sa faceti o solicitare scrisa la ITM pentru eliberarea cartii de munca , mentionati ca in caz ca nu vi se elibereaza cartea de munca actionati in instanta . Asteptati raspunsul ITM si daca va spune ca i-a inmanat-o patronului , solicitati-i acestuia tot in scris eliberarea cartii de munca .
Daca nu v-o elibereaza , actionati in instanta .
Trebuie sa stiti ca nu este legal sa detineti doua carti de munca .
Trebuie sa mai stiti ca la Casa Teritoriala de Pensii figurati cu stagiu de cotizare din arilie 2001 de cand se transmit situatii in format electronic catre acestea .
Nu va puteti reconstitui vechimea pe baza fiselor fiscale dau Certificatului de stagiu de cotizare . In situatia in care cartea de munca este distrusa, reconstituirea se poate face in baza adeverintelor eliberate de angajator sau de ITM
Ati neglijat problema cartii de munca o perioada destul de mare. In primul rand o reclamatie la corpul de control facuta inspectorului care a eliberat carnetul de munca altei persoane decat titularului poate ca va rezolva problema .Acum este destul de tarziu. Singura posibilitate este sa dati in judecata angajtorul sa va elibereze carnetul de munca retinut. Incercati sa obtineti de la iTM un document scris prin care sa dovediti ca acesta a fost ridicat de catre angajator, pentru a evita afirmatia angajatorullui ca nu detine CM.
1. Depuneti o sesizare scrisa la ITM Bucuresti prin care le solicitati eliberarea carnetului de munca. Acestia sunt obligati sa va comunice, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, raspunsul cu privire la situatia carnetului dvs de munca (se afla in custodia ITM-ului sau a fost ridicat de catre fostul angajator).
2. Dupa primirea raspunsului scris de la ITM, va puteti indrepta impotriva fostului angajator cu o actiune in justitie prin care solicitati instantei obligarea acestuia la eliberarea carnetului de munca.
3. Actiunea in instanta o puteti deschide si inainte de primirea raspunsului de la ITM, in aceasta situatie puteti solicitati instantei : obligarea fostului angajator la eliberarea carnetului de muncasa , precum si emiterea unei adrese catre ITM prin care sa comunice daca se afla sau nu in custodia carnetului dvs. de munca.
:D va multumesc din suflet pentru toate sfaturile,va doresc numai bine si multa sanatate!!!
Va felicit pt puterea de a citi si raspunde fiecaruia dintre noi care avem o mica speranta atunci cind ne adresam cu o problema pe acest site.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare carte de munca adragan964 adragan964 Buna seara tuturor,ultima firma la care am lucrat a inchis si mi-au spus sa merg la ITM Bucuresti sa-mi iau cartea de munca(asta in1997).Am fost de mai multe ... (vezi toată discuția)
Pierdere carte de munca de catre itm Gimman Gimman Buna ziua, Sunt angajator si pentru un salariat care si-a dat demisia am depus documentele inclusiv Cartea de munca la ITM. Cind persoana din firma care se ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dragos4321 dragos4321 am incheiat colaborarea cu o firma in urma semnarii demisiei dar acestia nu vor sa mio dea pe motiv ca au niste creante derecuperat de la mine..tin sa ... (vezi toată discuția)