avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cum reintru in drepturile de administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cum reintru in drepturile de administrator

buna ziua tuturor,
situatia mea este urmatoare: am acceptat acum 2 ani datorita unor conditii sa fiu administrator si asociat unic la un SC. In calitate de angajat la firma "mama" am fost convins de patronul acesteia sa accept aceasta postura.
Ideea este ca eu nu mai lucrez de tot atata timp la societatea mama iar cei de acolo au folosit firma pt realizarea de activitati comerciale fara stiinta mea.
Toate actele si documentele contabile sunt la ei; Cum pot sa reintru in drepturile de administrator pt a controla aceasta SC?. Mai mult, cum pot constrange pe acest patron sa ma revoce si sa cesionez integral partile sociale fara alte implicatii viitoare?. Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 09:55, 4 Octombrie 2012
Stati ca nu inteleg, daca sunteti asociat unic si administrator intr-o societate, cine sa va revoce ca doar d-voastra sunteti "stapanul" suprem in societate?
Problema dvs. o reprezinta numai implicatiile a ceea ce s-a intamplat in societate fara stiinta dvs.
Daca ati mai si semnat acte in acesti doi ani, fara sa stiti ce semnati, sau daca ati imputernicit pe altii sa semneze dar nu aveti control asupra a ceea ce au semnat, atunci situatia dvs. este dificila si riscanta...

In rest, partea cu preluatul controlului este floare la urche, juridic vorbind, pentru ca dvs. nu ati pierdut niciodata controlul juridic al acestei societati.
Cel pe care il percepeti dvs. ca sef este de fapt strain de societatea unde sunteti unic actionar, aparent nu are cum sa aiba nici o legatura juridica / cu acea societate.
Dvs. sunteti UNIC acttionar, puteti oricand sa va revocati singur di functia de administrator, sa numiti pe oricine altcineva, sa cesionati partile dvs. sociale sau sa inchideti societatea.
Aceste operatiuni sunt juridic posibile fara acordul nimanui. La punerea lor in practica va puteti lovi de probleme cauzate de faptul ca nu stiti ce se intampla in societate (datorii, active etc.)

Iar faptul ca nu stiti ce se intampla in societate se poate rezolva: revocati orice alti administratori, revocati orice procuri veti fi dat, cereti in scris actele de la contabili / angajati / parteneri contractuali. Angajatii care nu va furnizeaza informatiile (daca le cererti corect) savarsesc abateri disciplinare.
Actele societatii se mai pot obtine si de la Registrul comertului.
De fapt cu un oarecare efort, puteti obtine copii alte tuturor actelor relevante in societate.

Aveti ceva de munca, aveti nevoie de consultanta corecta sis a intelegeti mecanismele, dar situatia dvs. este foarte clara.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
smeagull, utilizator
Pentru Smeagull: multumesc; aceeasi pasi i-am gandit si eu; sa trimit scrisori celor care stiu ca detin aceste acte si sa le cer in virtutea prerogativelor sa le predea de urgenta; Culmea e ca ei s-au oferit sa mi le dea dupa ce si-au facut treaba; |Apoi vreau sa initiez o expertiza contabila si toate neregulile sa le semnalez. Este vreo procedura de predare primire a acestor acte? cu cine sa ma sfatuiesc pentru a fi indrumat in aceasta actiune? un avocat ?nu vreau sa ma expun in situatii nefavorabile mie cu atat mai mult cu cat nu am avut tangenta cu aceasta firma!
1. Daca va permiteti un avocat specializat in dreptul societatilor comerciale / fiscal / comercial, ar fi minunat.

2. Un audit intern, contabil, va poate ajuta sa va faceti o idee de ce se intampla. Dar atentie cu "semnalatul neregulilor interne". Nu prea aveti cui le semnala, fiindca dvs. sunteti primul si ultimul decindent / "for" in cadrul societatii. Pentru nereguli dvs. sunteti in primul rand raspunzator in fata legii.
In primul rand, neregulile trebuie corectate.

Un jurist (avocat, consilier juridic etc.) si un contabil in care sa aveti incredere sunt esentiali.

3. O procedura de predare-primire a actelor nu exista. Uzual se fac procese verbale de genul "Subsemnatul am primit si subesemnatul am predat urmatoarele acte, totalizand x pagini, in x exemplare". Daca insa va intelegeti cu colaboratorii, nu vad, pentru dvs., utilitatea unui PV.
Multumesc: Chiar daca eu sunt responsabil pt aceastafirma, pot totusi sa ma indrept prin plangere penala impotriva celor care mi-au creat prejudicii prin folosirea abuziva in numele meu a prerogativelor mele?. Totusi doresc si o tragere la raspundere a acestor persoane (contabil , resurse umane , jurist etc)

Alte discuții în legătură

Procedura vanzare firma simina carmen simina carmen Buna ziua, Revin la d-voastra in speranta primirii unui sfat competent in rezolvarea urmatoarei situatii: Fiul meu cel mare are un SRL la care este unic ... (vezi toată discuția)
Cesiune firma criss256 criss256 Buna ziua, Am cesionat partile sociale ale firmei mele catre o cunostinta.In momentul cesionarii firma avea tva de plata la bugetul statului de 21.000 ... (vezi toată discuția)
Cesiune cu probleme badrealy badrealy Buna ziua ! Am cesionat de curand un Srl al carui unic asociat am fost eu, prin contract de cesiune in care cendentul \"spune \" ca a primit azi data ... (vezi toată discuția)