avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procedura vanzare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procedura vanzare firma

Buna ziua,
Revin la d-voastra in speranta primirii unui sfat competent in rezolvarea urmatoarei situatii:
Fiul meu cel mare are un SRL la care este unic asociat, infiintata in 2004.a functionat un an, nu a fost platitor de TVA si cu activitate suspendata in prezent. Nu are nici un fel de datorii, soldurile in balanta fiind la capital social, rezultat reportat, cvaloare imprimate si stampila si sold asociat cont curent cu ce a constituit numerar in registru casa. La momentul actual este plecat din tara de cativa ani, am gasit sa vindem firma si vrea sa-l reprezint legal in aceasta tranzactie.
Problema este ca nu stiu cum sa procedam, ce acte si taxe trebuiesc - am cautat toata dimineata pe net la Registrul comertului, dar sunt total in ceata, pentru ca nu am gasit nimic concret si ma trimit dintr-un site in altul - de am ametit.
Va rog mult sa ma ajutati cu sfatul d-voastra pertinent pentru ca vrem sa rezolvam problema legal cat mai repede.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In primul rand fiul dvs. trebuie sa va imputerniceasca prin procura notariala pentru a putea indeplini procedura de transmitere a partilor sociale (vindere a societatii). Procura trebuie sa contina in mod expres pentru ce va imputerniceste, respectiv "cesiunea partilor sociale pe care le detin in S.C. ....S.R.L. ...., sa intocmeasca si sa semneze in numele meu decizia asociatului unic de cesionare a acestora, sa ma reprezinte in fata oricarei autoritati publice pentru efectuarea acestei operatiuni " etc. ....
Documentele necesare le gasiti pe site-ul registrului comertului: onrc.ro - formalitati - persoane juridice - pct. 31.
Imi puteti spune va rog, la modul concret, termenii pe care trebuie sa-i cuprinda procura si ce acte ii sunt necesare fiului meu in Spania la notar pentru redactarea procurii? Solicit acestea pentru ca am fost la Registru Comertului si d-lor mi-au raspuns ca trebuie o procura de cesiune- atat. La un birou notarial mi s-a spus acelasi lucru si ca notarii din Spania stiu cum trebuie formulata, dar sincera sa fiu, cautind pe net informatii, am citind fel si fel de lucruri si sunt putin speriata, de urmarile care pot aparea daca nu este formulata cum trebuie. Asa ca, va rog inca o data din suflet, puteti fi mai explicit cu modul de formulare al procurii? Va multumesc anticipat.
Si eu v-am spus acelasi lucru in mesajul anterior, intocmirea unei procuri in care sa se specifice in mod expres cesiunea partilor sociale pe care fiul dvs. le detine in societate.

Un text orientativ ar fi:
"Subsemnatul ... (fiul dvs. cu toate datele de identificare), in calitate de asociat unic al S.C. ...S.R.L., persoana juridica romana inregistrata la Registrul Comertului .... (localitatea) ..., sub nr. J../.../...., cod unic de inregistrare, cu sediul social in ... (adresa societatii, cea inscrisa pe certificatul de inregistrare) ...., mandatez prin prezenta pe ..... (dvs. cu toate datele de identificare) ...., ca in numele meu si pentru mine sa intreprinda toate demersurile necesare in procedura de cesionare a partilor sociale pe care le detin in societatea mentionata anterior, catre .... (aici puteti scrie numele si datele de identificare ale persoanei catre care cesionati ....). Aceasta va intocmi si va semna in numele meu decizia asociatului unic de cesionare a partilor sociale, contractul de cesiune si orice alte documente legale necesare indeplinirii acestei proceduri, ma va reprezenta in fata oricarei autoritati publice locale si centrale in vederea indeplinirii acestei proceduri, va depune si va ridica documente cu privire la inregistrarea in evidentele legale a acestei proceduri la Registrul Comertului din Romania, organele fiscale competente si oriunde va mai fi nevoie. Semnatura acesteia imi este opozabila. Prezenta este valabila pana la finalizarea inregistrarii legale a procedurii de cesiune a partilor sociale pe care le detin in S.C. .... S.R.L.".

Va precizez ca este un text orientativ, notarul poate adauga si alte elemente. Procura trebuie apostilata, sa intrebe fiul dvs. notarul care va intocmi procura. Este necesar sa ii trimiteti fiului datele dvs. din actul de identitate (numele, prenumele, adresa, CNP, serie si numar C.I., data eliberarii, cine l-a eliberat), acestea sunt necesare la intocmirea procurii (eventual trimiteti-i o copie sa o prezinte notarului daca este necesar). Procura va trebuie tradusa in limba romana si autentificata de un notar public din Romania.

In documentele de cesiune pe care le veti intocmi, acolo unde apare numele fiului dvs. veti scrie "Ionescu Ion, cetatean roman, nascut la data de ....., domiciliat ....., identificat cu ....., reprezentat legal de ....(numele dvs.)..., conform procuri notariale incheiate de notarul public ..... si autentificata sub nr. ...... din .....".

Va multumesc din suflet pentru sfaturile d-voastra, va doresc multa, multa sanatate!
Buna ziua, revin asupra acestui subiect cu urmatoarele completari: am primit procura de la fiul meu, trebuie sa o traduc si legalizez. Am luat legatura cu persoana care doreste sa cumpere firma si mi-a solicitat sa rectivez eu firma si sa solicit certificat in scopuri de TVA si apoi sa cumpere firma. Initial ne-am inteles asupra vanzarii asa cum era- cu activitate suspendata si ca tot ce urmeaza dupa aceea - il intereseaza direct si suporta toate cheltuielile legate de proceduri. Este legal sa-mi solicite sa fac eu asta acum ? VA ROG MULT SA MA AJUTATI CU UN SFAT, MAINE TREBUIE SA MERG LA NOTAR SI NU STIU CUM SA PROCEDEZ. VA MULTUMESC ANTICIPAT.

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale francumihaela francumihaela buna ziua!O societate comerciala nou infiintata cu doi asociati si adiministratori in acelasi timp. Cei doi lucreaza in spatiul UE. A treia persoana este ... (vezi toată discuția)
Cesiune societate maria2015 maria2015 Buna seara, Am o problema legata de cesionarea totala a partilor sociale ale societatii in care eram actionar unic. Am efectuat cesiunea printr-un act ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la partile sociale FredBlogs FredBlogs Buna ziua. Sotia mea este asociat la o firma cu tatal ei si impreuna cu alta persoana. Ea detine 10% tatal ei 80% si cealalta persoana 10%/ Sotia mea ... (vezi toată discuția)