avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procedura vanzare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procedura vanzare firma

Buna ziua,
Revin la d-voastra in speranta primirii unui sfat competent in rezolvarea urmatoarei situatii:
Fiul meu cel mare are un SRL la care este unic asociat, infiintata in 2004.a functionat un an, nu a fost platitor de TVA si cu activitate suspendata in prezent. Nu are nici un fel de datorii, soldurile in balanta fiind la capital social, rezultat reportat, cvaloare imprimate si stampila si sold asociat cont curent cu ce a constituit numerar in registru casa. La momentul actual este plecat din tara de cativa ani, am gasit sa vindem firma si vrea sa-l reprezint legal in aceasta tranzactie.
Problema este ca nu stiu cum sa procedam, ce acte si taxe trebuiesc - am cautat toata dimineata pe net la Registrul comertului, dar sunt total in ceata, pentru ca nu am gasit nimic concret si ma trimit dintr-un site in altul - de am ametit.
Va rog mult sa ma ajutati cu sfatul d-voastra pertinent pentru ca vrem sa rezolvam problema legal cat mai repede.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Oricum trebuie reluata activitatea societatii, nu se poate face cesiunea fara sa reluati activitatea. Inregistrarea in scopuri de TVA o puteti face si dvs., insa este nevoie ca fiul sa va faca o imputernicire in acest sens, nu este obligatoriu sa fie notariala, se poate face una sub semnatura privata, semnata de fiul dvs. si stampilata.
Va trimit un model:
"Imputernicire
Subsemnatul ..... cu datele personale ...., in calitate de asociat al SC. ... SRL imputernicesc pe doamna .... cu datele personale ..., pentru ca in numele meu si pentru societate sa intreprinda toate demersurile necesare pentru inregistrarea societatii in scopuri de TVA. In acest sens ma va reprezenta oriunde este nevoie, in fara oricarei institutii, va putea intocmi documente, semna in numele meu, va depune si va ridica toate documentele necesare indeplinirii acestei formalitati.
Prezenta este valabila pana la definitivarea inscrierii societatii in scopuri de TVA".

Practic veti avea doua imputerniciri, una notariala care va este de folos la Registrul Comertului si una sub semnatura privata pe care o veti folosi la organul fiscal.

Va multumesc si toate cele bune!
Buna ziua,
Revin asupra acestui subiect urmand sa fac cateva completari pe care le consider necesare si pentru care sper sa primesc raspunsuri pentru stiinta mea si a celorlalti care se afla in situatii identice sau asemanatoare cu a mea.
Am trimis, exemplul de procura completata cu toate datele, asa cum m-ati sfatuit mai sus,iar din Spania am primit urmatoarele - adica, dupa datele de identificare necesare scrie: "... ca imputerniceste special, atat de amplu si suficient cum o cere legea si atat cat va fi necesar, pe mama sa....pentru ca in numele si reprezentarea mandantului si chiar daca va coincide figura juridica de autoangajare si/sau exista conflict sau interese opuse, sa isi exercite urmatoarele: facilitati :
Prima: Sa realizeze in mod valabil in numele mandantului, toate actiunile sau contractele si sa ia toate masurile necesare in vederea vanzarii si transferului de actiuni si parti sociale din societatea al carui titular este mandantul.... (urmeaza datele societatii), realizand lamuririle sau indreptarile care vor fi necesare, fie prin acelasi inscris de transmitere sau prin altul separat, sa faca declaratiile care vor fi necesare, in fata oricarei autoritati sau Registru public pentru vanzarea, inclusiv plata impozitelor generate, si in general, in tot ceea ce va fi necesar pana la inscrierea totala a a inscrisurilor care se vor formaliza, la Registru Comertului din Romania. Sa ratifice si sa autentifice documentele personale prin care se formalizeaza vreuna dintre operatiunile semnalate.
A doua: Si in exercitarea facultatilor mentionate, sa subscrie si sa semneze orice fel de documente publice sau private care vor fi necesare sau convenabile."
Cu toate actele solicitate si impreuna cu persoana care dorea sa cumpere firma, am mers la Registru comertului solicitand si reluarea activitatii, inregistrarea in scopuri de TVA, schimbarea sediului social si a asociatilor. Cei de acolo mi-au spus ca - asa cum este formulata procura (tocmai de aceea am trecut mai sus toate specificatiile din ea), nu pot semna decat Contractul de cesiune, toate celelalte urmand a le finaliza noii asociati. Ca urmare, cumparatorul mi-a solicitat sa merg impreuna cu d-lui la Bucuresti la avocatul d-lui. Am mers la Bucuresti si avocatul a spus acelasi lucru ca cei de la Reg.Com, ca urmare am lasat acolo toate actele si am revenit peste cateva zile cand am semnat o Hotarare AGA prin care fiul meu cedeaza partile sociale la valoarea nominala, noilor asociati(doi la numar) si Contractul de cesiune - asta fiind tot. Dupa mari insistente am revenit impreuna cu noii asociati la avocatul d-lor si am rugat sa mi se semneze Procesul verbal intocmit de catre mine cu predarea stampilelor si a tuturor actelor firmei, numerotate si inventariate in detaliu. Noii asociati nu vroiau sa primeasca arhiva (erau toate cinci dosare pentru cinci luni de activitate, dosar cu actele de constituire originale si copii ale firmei si documentele cu regim special) si dupa sfatul avocatului au luat actele si mi-au semnat procesul verbal dar nefiind de acord sa verifice actele predate, pe procesul verbal avocatul facand mentiunea: " Document semnat in fata mea fara a verifica existenta actelor predate" , a semnat si d-lui procesul verbal si a pus stampila personala.
Cu aceasta ocazie avocatul m-a informat ca fiul meu a ramas in continuare administrator al societatii, urmand ca dupa redactarea noului act constitutiv al noi firme, schimbarea sediului si denumirii societatii, noii asociati sa il revoce din functie printr-o hotarire AGA.
SI AICI ESTE PROBLEMA LA CARE AM DORIT SA AJUNG, DE CARE EU SUNT NEMULTUMITA Si FOARTE INGRIJORATA SI LA CARE DORESC DIN SUFLET SA PRIMESC LAMURIRI - ESTE LEGAL ASA CUM AU DECURS LUCRURILE? POT STA LINISTITA SAU ESTE CAZUL SA IMI FAC GRIJI? CE MA SFATUITI? CE AR MAI FI DE FACUT IN ACEST CAZ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT CELOR CARE AVETI BUNAVOINTA DE A-MI RASPUNDE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale francumihaela francumihaela buna ziua!O societate comerciala nou infiintata cu doi asociati si adiministratori in acelasi timp. Cei doi lucreaza in spatiul UE. A treia persoana este ... (vezi toată discuția)
Cesiune societate maria2015 maria2015 Buna seara, Am o problema legata de cesionarea totala a partilor sociale ale societatii in care eram actionar unic. Am efectuat cesiunea printr-un act ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la partile sociale FredBlogs FredBlogs Buna ziua. Sotia mea este asociat la o firma cu tatal ei si impreuna cu alta persoana. Ea detine 10% tatal ei 80% si cealalta persoana 10%/ Sotia mea ... (vezi toată discuția)