avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... FOARTE IMPORTANT: Pronunțarea Deciziei de ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

FOARTE IMPORTANT: Pronunțarea Deciziei de inadmisibilitate în cazuri legate de Legea 221/2009

Stimați forumiști,

Consider că îmi revine dureroasa, pentru mine, datorie de a vă prezenta Decizia de inadmisibilitate pronunțată de către CEDO în cauza Nastaca DOLCA și Alții contra României, Cererea 59282/11 și alte trei cereri conexate.


Astfel, pe data de 27 septembrie 2012, CEDO a dat publicității constatările făcute în ședința din data de 4 septembrie 2012, privind respingerea ca inadmisibilă a acestor cereri bazate pe încălcări ale :
1. Art. 6.1 al Convenției, analizat în mod separat,
2. Art. 6.1 al Convenției, analizat în conjuncție cu Art. 14 al Convenției;
3. Art. 1 din Protocolul 1 Adițional la Convenție.

Astfel, este de reținut, pe scurt, situația faptică ce a stat la baza introducerii cererii:
pe data de 14 septembre 2010, aplicantul Dolca a inițiat o cerere contra Statului Român, pentru constatarea calității de condamnare politică a tatălui său, cerând daune morale în cuantum de 200.000 Euro.

Menționăm că la acea dată Deciziile Curții Constituționale din România nu erau pronunțate, astfel, cererea fiind formulată înainte de abrogarea - constatarea neconstituționalității - prevederilor legale privind acordarea despăgubirilor morale, prin respectivele Decizii, pe data de 21 octombrie 2010.

În urma schimbării legii prin efectul ulterior al Deciziilor de neconstituționalitate, Tribunalul de primă instanță a respins cererea privind acordarea daunelor morale,
pe data de 24 februarie 2011. Această respingere a capătului de cerere privind acordarea de daune morale a fost menținută și de instanțele superioare, pe baza aceluiași temei juridic: pronunțarea excepțiilor de neconstituționalitate.

Prin urmare, în motivarea încălcării drepturilor apărate de Convenția Europeană și Protocoalele Adiționale, aplicanții, considerând, printre altele,

că deciziile Curţii Constituţionale au lezat principiul securităţii raporturilor civile, au creat premisele unei discriminări față de cei care câștigaseră sume importante în baza aceluiași cadru normativ, și, în final, au avut drept consecință încălcarea dreptului lor de proprietate,

s-au adresat Curții Europene solicitând constatarea drepturilor încălcate și satisfacție echitabilă.

Motivarea CEDO asupra respingerii cererii ca inadmisibilă a fost bazată, sintetizând, pe urmărirea unui obiectiv de interes public de către Curtea Constituţională, în buna administrare a justiţiei, pe lipsa de arbitrariu în aplicarea deciziilor CCR de către instanţele judecătoreşti naţionale, nu în ultimul rând, pe insuficienta definire a creanței contra Statului, pentru ca dreptul la despăgubiri morale să întrunească cerințele speranței legitime de obținere a bunului.

Prin urmare, ca principiu, astfel de cereri sunt, de acum înainte, inadmisibile în principiu, precedentul fiind creat.

Pentru mai multe informații legate de modul de soluționare a deciziilor asupra admisibilității, vă invit să citiți cele expuse aici.

www.avocatnet.ro/content/for...

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:46, 19 Noiembrie 2012
Cu toata stima si consideratia dar era evident sa se ajunga la aceasta hotarare stimate domnule avocat.


Interventie moderator.
Stimate forumist @cedo 2012,

Vă rog să aveti în vedere că schimbul de idei reprezintă unul dintre telurile pe care le urmăreste forumul avocatnet, nicidecum consideratiile făcute asupra persoanei altuia.

În acest sens, Regulamentul Forumului prevede, printre altele:
2.2. Sunt interzise: atacul la persoana,
2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei.

Astfel, cu toată stima,
vă invit la purtarea unor discutii axate strict pe bază de argumente juridice, rugându-vă, pe de altă parte, să evitati caracterizarile referitoare la persoanele celorlalti participanti pe forum, incluzându-mă si pe mine printre astia.

Cu stima
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
buna sunt leonhard si sunt nou pe acest forum nu ma pricep dar as avea si eu o problema identica cea cu Pronunțarea Deciziei de inadmisibilitate în cazuri legate de Legea 221/2009 am primit si noi o scrisoare de la cedo--- imtrebarea mea ar fi ce se poate face mai departe?
mulumesc pt raspuns si scuze daca nu am postat corect.





Stimate domnule @leonhard,

Nu vă faceți probleme cu modul de postare, problema dvs este încadrabilă în discuția deschisă deja.

Având în vedere Art. 27 pct. 2 al Convenției Europene care prevede: Decizia este definitivă, referindu-se la Decizia de Inadmisibilitate pronunțată de judecătorul unic, răspunsul meu este că, din păcate, nu se mai poate face nimic.

O astfel de decizie este inatacabilă, iar precedentul arătat de mine în cazul Nastaca Dolca și Alții deschide calea unei multitudini de decizii de inadmisibilitate, în șablonul astfel creat.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

L221/2009 asud asud Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ce s-a mai intamplat cu L221/2009,legea care privea detinutii politici?Eu am o hotarare definitiva si irevocabila, dar nu mi ... (vezi toată discuția)
Legea 221 ivaniczki_magdalena ivaniczki_magdalena Buna seara! Am depus si eu un dosar pe Legea 221( deportati URSS) ,a fost respins ,momentan e la recurs ,saptamana aceasta se va judeca. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Despãgubiri legea nr.221/2009 Stefan51 Stefan51 Buna! Tatal meu a fost prizonier deportat un an jumate in URSS dupa razboi.In 2011 am dat statul roman in judecata pe linie civila cerand daune morale de ... (vezi toată discuția)