avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... legea 221
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

legea 221

Buna seara!
Am depus si eu un dosar pe Legea 221( deportati URSS) ,a fost respins ,momentan e la recurs ,saptamana aceasta se va judeca. As vrea sa stiu daca exista sanse la Cedo sau nu. Am discutat cu multe cunostinte ,unii spun ca nu are niciun rost sa se continue procesul, altii spun ca totusi vor apela si la Cedo.Ce ma sfatuiti Dvs.? As fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde .
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 14:28, 9 Noiembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Stimată doamnă,

În primul rând, vă rog să aveți în vedere cele postate aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Prin urmare, având în vedere precedentul astfel creat prin Decizia pronunțată în Cauza Nastaca DOLCA și Alții, răspunsul, strict de principiu,

este că, în cauze asemănătoare cu cea arătată, cererile de Curte Europeană având la bază procese întemeiate pe Legea 221 sunt inadmisibile.

Însă, eu personal, nu sfătuiesc pe nimeni să nu epuizeze căile interne de atac. Nu se știe niciodată ce încălcări ale drepturilor protejate de Convenție pot apărea, în afara șablonului avut în vedere în Decizia de inadmisibilitate arătată.

Strict ca exemplu, eu însumi am cerut, în afara daunelor morale, anumite daune materiale, într-o speță. Având în vedere apariția, între timp, a Deciziilor CCR, nu am mai avut câștig pe daune morale. Dar, în speța respectivă, instanța de fond a omis să se pronunța pe partea cu daune materiale, iar motivarea instanței finale nu a acoperit nepronunțarea pe acest capăt de cerere. Prin urmare, într-un asemenea caz pot fi arătate violări ale Convenției, situate în afara cadrului fixat de precedentul Dolca și Alții. Situațiile de acest gen pot fi multiple.

În concluzie, nu văd de ce nu s-ar epuiza căile de atac eficiente. Exclusiv la epuizarea unui cilclu procesual, justițiabilul este în măsură să observe dacă speța lui se încadrează în jurisprudența creată prin această decizie, sau nu. Deci, în general, regula este că astfel de cereri CEDO sunt inadmisibile, dar, dacă „tiparul„ nu se suprapune peste precedentul existent, se pot aduce argumente de admisibilitate, față de situațiile aparte existente.

Sfatul meu este să vedeți considerentele Deciziei Dolca și Alții, accesând HUDOC - portalul CEDO și să trageți concluziile privind asemănarile/diferențele existente, după ce ați parcurs procedurile interne.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

L221/2009 asud asud Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ce s-a mai intamplat cu L221/2009,legea care privea detinutii politici?Eu am o hotarare definitiva si irevocabila, dar nu mi ... (vezi toată discuția)
Despãgubiri legea nr.221/2009 Stefan51 Stefan51 Buna! Tatal meu a fost prizonier deportat un an jumate in URSS dupa razboi.In 2011 am dat statul roman in judecata pe linie civila cerand daune morale de ... (vezi toată discuția)
Foarte important: pronunțarea deciziei de inadmisibilitate în cazuri legate de legea 221/2009 andreigrigoriu andreigrigoriu Stimați forumiști, [b] [i]Consider că îmi revine dureroasa, pentru mine, datorie de a vă prezenta Decizia de inadmisibilitate pronunțată ... (vezi toată discuția)