avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despãgubiri Legea nr.221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despãgubiri Legea nr.221/2009

Buna!
Tatal meu a fost prizonier deportat un an jumate in URSS dupa razboi.In 2011 am dat statul roman in judecata pe linie civila cerand daune morale de 20.000 euro.
Aceasta actiune civila a primit o hotarare nefavorabila mie in sept.2012.Am facut recurs la curtea de apel Oradea cerand de aceasta data doar 10.000.Termenul de judecata al acestui recurs a fost saptamana trecuta,respectiv 15 Martie a.c.
Am verificat azi pe site-ul min.Justitiei dupa numarul dosarului,la solutie aparand:''respinge recursul ca nefondat''.
Mentionez ca nu am avut avocat la termenele de judecata.
As vrea sa intreb cum e cu legea aceasta?De ce unii au primit despagubiri iar altii nu?S-a schimbat cumva legea intretimp?Care ar fii urmatorul pas de facut?
Va multumesc,
O zi buna!
Cu respect,
S.Stefan
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 09:01, 19 Martie 2013
Aveti perfecta dreptate.....insa exista niste Hotarari ale curtii constitutionale din decembrie 2010 prin care s-a declart necontitutional exact art 5 lit a) prin care aveati dreptul la daune morale...de atunci avocatii au tot incercat , si unii chiar obtinut despagubiri....fara avocat insa , nu aveati cum sa aveti nic o sansa, deoarece trebuie mult studiu juridic sa convingi instanta sa aplice Hotararti CEDO in fata deciziilor CC....acum ,oricum nu aveti dupa parerea mea decat sansa ori sa va adresati CEDO...dar pentru asta tot fara avocat nu faceti mai nimic, deoarece nu treceti de admiterea in principiu.

sincer, indiferent de ce crede oricine, in astfel de cauze conteaza acum fff. mult priceperea avocatilor.....unii , care au castigat recent pe Legea 221 chiar vor sa-si protejeze Know-how-ul deoarece implica forte mult studiu al jurisprudentei CEDO....pe care singura nu vad cum o puteti realiza.
Stimați foruiști,

Din păcate, în legătură cu studiul jurisprudenței CEDO, sunt nevoit să arăt existența Deciziei de inadmisibilitate pronunțată în Cauza Nastaca DOLCA și Alții contra României, Cererea 59282/11.

Pentru mai multe amănunte, vă invit să observați topic-ul deschis aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Prin urmare, referitor la spețele care se aseamănă cu respectivele cauze, precedentul a fost, astfel, creat.

De altfel, nu văd posibilă nici invocarea Convenției ca armă în astfel de cazuri, pe plan națonal, tocmai având vedere faptul că CEDO a statuat asupra inexistenței violării drepturilor protejate de Convenție.

Astfel, câtă vreme cauza se înscrie în tiparul deja analizat de CEDO, precedentul are efecte.
Evident, nu exclud, ca principiu, posibilitatea unor spețe mult diferite față de situațiile mai sus descrise, dar, regula este cea a inexistenței unei violări a Convenției.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221 ivaniczki_magdalena ivaniczki_magdalena Buna seara! Am depus si eu un dosar pe Legea 221( deportati URSS) ,a fost respins ,momentan e la recurs ,saptamana aceasta se va judeca. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Foarte important: pronunțarea deciziei de inadmisibilitate în cazuri legate de legea 221/2009 andreigrigoriu andreigrigoriu Stimați forumiști, [b] [i]Consider că îmi revine dureroasa, pentru mine, datorie de a vă prezenta Decizia de inadmisibilitate pronunțată ... (vezi toată discuția)
Faza preliminara cedo Alabastru2015 Alabastru2015 Buna ziua! Cine imi poate spune care sunt urmatorii pasi dupa ce se pierde un recurs? Curtea de Apel si...dupa aia? Care este faza preliminara CEDO? Am ... (vezi toată discuția)