La CEDO se poate trimite cerea in termen de sase luni dupa ce a ramas definitiva decizia, facandu-se apel/recurs pe caile obisnuite de atac. Deci caile extraordinare de atac nu se iau in seama si pot duce la pierderea dreptului de a face cerere catre CEDO. Deoarece dosarul trebuie sa fie complet, se presupune ca sunt sase luni de la comunicarea motivarii deciziei.
CEDO trateaza doar violari ale drepturilor omului (de ex. dreptul la un proces echitabil) si nu este instanta supranationala de apel/recurs.
Stimat forumist,
În primul rând, nu ar trebui să vedeți Curtea Europeană ca o instanță de recurs la nivel european, pentru că nu este. Mersul unui proces nu este, ca exemplu, fond- apel - recurs -recurs la CEDO. Instanța din Strasbourg nu judecă decât încălcări ale drepturilor și libertăților protejate de Convenția Europeană, nu mai mult.
Dacă veți considera că au existat aceste încălcări, Curtea Europană se va sesiza după epuizarea căilor utile de atat, nu a celor extraordinare.
Cât despre procedurile Corții, în linii mari există o etapă a admisibilității în principiu, în care cererea dvs poate fi declarată inadmisibilă în principiu, în general într-un complet de judecător-unic.
Constatarea inadmisibilității în principiu nu durează extrem de mult, în maximul 4-6 luni de la trimiterea cererii complete putând primi un asemenea răspuns. Dacă cererea nu este completă, Curtea poate refuza înregistrarea sa.
Totuși, dacă după anumite cercetări prealabile, cererea nu este găsită inadmisibilă în principiu, cauza va fi comunicată Guvernului, iar dvs veți fi înștiințat despre acest lucru, Comunicarea cauzei, însoțită de anumite adrese ale Curții - Expunerea Faptelor, Întrebările puse Părților, marchează trecerea în a doua etapă, care se va desfășura în engleză/franceză și va trebui să fie susținută de un avocat specializat.
O asemenea înștiințare o veți primi mult mai târziu, îsă, putând trece și câțiva ani.
Cu stimă,