avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

Buna ziua!
Angajator am 2 contabili din care unul contabil sef.Vine un control si gaseste nereguli grave de corelatii intre diversele lucrari contabile.Ex.Nu a urmarit fisa pe platitor de la finante(contributiile la salarii)si s-au constatat diferente foarte mari,debitori vechi neurmariti si tot asa.In urma contrulului in afara de sumele si penalitatile de palta a fost aplicata si o amenda.Vreau sa-i desfac contractul de munca persoanei care este contabil sef si sa angajez o alta persoana.Exista baza legala in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 2 Octombrie 2012
Daca abaterile constatate de control figurau in fisa postului, in urma unei cercetari disciplinare care sa stabileasca cui apartine vina pentru aceste abateri, se poate aplica o sanctiune disciplinara persoanei, sau persoanelor vinovate.
Potrivit art.247 (1) C.mun. angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

De asemenea, se poate angaja si raspunderea patrimoniala a salariatului din cauz acareia s-a luat amenda.

Neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor de serviciu constituie, parerea mea, o abatere disciplinara care poate atrage sanctionarea disciplinara a persoanei in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea patrimoniala vs raspunderea disciplinara Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care un angajat nu a respectat regulamentul intern si a cauzat prejudicii materiale angajatorului din pricina sa, acest lucru face ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris AureliaDochian AureliaDochian Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti este legal a se da avertisment pt neindeplinirea sarcinilor de serviciu pe 6 luni? Multumesc, (vezi toată discuția)
Concediere cu preaviz SntK SntK Am fost concediat si trebuie sa ma mai duc 20 zile la munca , este dreptul meu , prin lege nu? Ma intrebam daca , din moment ce sunt concediat deja , pot sa ... (vezi toată discuția)