avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Este necesara medierea in Romania?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Este necesara medierea in Romania?

Ca sa putem raspunde la o astfel de intrebare trebuie, in primul rand, sa facem o descriere a ocupatiei asa cum este facuta in Standardul ocupational al profesiei de mediator.
Standardul se refera la mediere ca activitatea prin care doua sau mai multe parti aflate in conflict sunt asistate de catre o a treia parte neutra, numita mediator, neutra si impartiala in raport cu partile si continutul conflictului si fara putere de decizie in ceea ce priveste solutiile adoptate de parti in vederea rezolvarii conflictului in cauza, pe baza intereselor comune ale acestora.
Mediatorul desfasoara activitati de documentare, organizare si planificare, de raportare, precum si activitati specifice (facilitarea comunicarii intre parti, analiza informatiilor, analiza conflictului si facilitarea acordurilor de rezolvare a conflictului)

La o prima vedere se observa ca mediatorul aduce partile fata in fata, in vederea "rezolvarii conflictului" in mod direct, fara solutii impuse din afara.

Revin cu intrebarea - este necesara medierea in Romania?

Asa dupa cum se cunoaste, dupa anul 1989 a avut loc o explozie a numarului de procese aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania. Ce presupune un proces cunoste toata lumea, de la cheltuielile care de cele mai multe ori nu sunt de neglijat, la termenele de rezolvare a conflictului care se pot intinde pe o perioada foarte lunga si nu in ultimul rand la solutiile date de instanta, care in multe situatii pot dezavantaja ambele parti. Sa nu omitem nici faptul ca in urma unui proces, relatiile interumane pot fi distruse ireparabil.
Bineinteles ca medierea nu poate fi inteleasa ca un panaceu universal care rezolva toate conflictele, insa este o cale, deloc de neglijat, o posibilitate de rezolvare a diferendelor in mod civilizat.
Medierea nu este o noutate in Romania. In perioada comunista au functionat asa numitele Comisii obstesti in localitatile rurale. Acestea mediau partile prealabil introducerii unei actiuni in instanta si pot afirma ca au avut rezultate importante.

In toata lumea civilizata medierea este deja o practica obisnuita. Aceasta a fost reintrodusa, ca concept, in tara noastra de catre americani printr-un program pilot la Craiova, care apoi a fost extins la nivel national.

In incheiere apreciez ca printre principiile medierii pot fi enumerate respectul reciproc si buna credinta. Aceste principii, pe langa celelalte, nu pot aduce decat un plus societatii romanesti macinata de prea multe conflicte si neintelegeri.
este necesara in special acolo unde exista cazuri sensibile gen divort cu minori, furt intre soti, etc.
in rest, doar acolo unde partile sunt dornice sa se inteleaga dar le lipseste abilitatea de a negocia.
dar nu poate fi obligatorie :)
Chiar zilele trecute am pus doi oameni de afaceri fata in fata. De ce? Pe scurt, dupa o perioada destul de lunga in care au conlucrat destul de fructuos, din cauza crizei, au intervenit disfunctionalitati. Frictiunile au dus la o acutizare a tensiunii intre ei incat, pe langa faptul ca nu-si mai vorbeau, au ajuns sa-si faca rau unul altuia. Dupa o discutie fata in fata de maximum o ora au ajuns la concluzia ca atitudinea lor a fost o grava greseala care dusa la extrem putea sa le faca mult rau amandorura. Au avut nevoie doar de un liant care sa ii aduca fata in fata.
Concluzia.
Constientizarea comunicarii nu poate fi limitata de specializarea conflictului. Oamenii sunt aceeasi indiferent de probleme lor.
asta nu poate fi decit un lucru bun
Domnule matahachiro, cu toate ca sunteti inscris in barou, am inteles din mesajele pe care le-am schimbat pe acest forum ca sunteti si mediator. Am sesizat totusi, ca desi aparent sustineti avocatura trup si suflet, totusi nu va displace nici profesia de mediator. Pana la urma care este pozitia dumneavoastra reala?
Cu stima
nu am spus niciodata ca sunt mediator :) nu sunt si nici nu doresc sa fiu. deocamdata.

ca sa fiu modest, sunt un avocat prea bun ca sa renunt la profesie :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea conflictelor dintre drepturile de proprietate intelectuala Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea ca varianta moderna de rezolvare a conflictelor este solutia adaptata la cele mai noi prevederi ale legistatie din Romania conforma cu cerintele ... (vezi toată discuția)
Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu ca mediatorul sa aiba specialitatea juridica? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator La prima vedere, tinand cont de faptul ca medierea este o alternativa la instanta de judecata, am fi tentati sa raspundem categoric DA. De ce? Pentru ca ... (vezi toată discuția)