avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Doresc sa stiu cum poate deveni partenerul meu de viata tatal copiilor mei.Am divortat,si sentinta a ramas definitiva ,irevocabila,copii fiind incredintati mie.
Si in cazul in care el va deveni tatal copiilor,tatal biologic ce drepturi va avea?(as dori sa nu aiba prea multe! si doresc sa se anuleze vizita tatalui biologic acordat prin sentinta civila de divort).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:26, 4 Octombrie 2012
Ce vreti Dvs. nu prea se poate.
Actualul sot nu poate deveni tatal copiilor, decat daca i-ar infia, si pentru asta ar trebui sa-si dea acordul tatal biologic.
Cat despre anularea programului de vizita obtinut de tatal biologic, nu aveti sanse decat daca acesta ar fi decazut din drepturile parintesti, ceea ce este foarte complicat si trebuie sa aveti motive bine intemeiate.
Daca sotul dvs doreste, copii ( daca sunt mai maricei) doresc si ei, incepeti procedurile de adoptie ( v-ar trebui un avocat, mergeti si interesati-va despre demersuri la Autoritatea tutelara). Aveti nevoie de acordul tatalui biologic, care poate va fi bucuros ca nu va mai fi obligat sa plateasca pensie de intretinere copiilor.
Oricum, daca se dovedeste ca ar fi in interesul copiilor si ca tatal doar din rea credinta nu-si da acordul, instanta poate incuviinta adoptia si fara acordul tatalui.
In privinta adoptiei ar trebui sa cugetati mai mult..daca nu va merge nici casatoria asta, n-o sa le puteti schimba tatal de cate ori va casatoriti dvs.

Daca veti castiga procesul de adoptie, orice legatura intre copii si tatal biologic inceteaza, nu se va mai pune problema unui program de vizita, daca va ramane tatal copiilor, program de vizita va avea orice ati face. Din ce ziceti , pare ca tatal nu e interesat de vizita, asa ca programul e doar pe hartie.
Va pun si legea adoptiei sa va faceti o idee
[ link extern ]
Va multumesc,imi imaginez ca adoptia nu e asa usoara,insa din moment ce fostul sot nu plateste pensie copii,si programul e doar pe hartie.De cate ori venea dupa copii era sub influenta bauturilor alcooloce,si nu aveam incredere sa le ia pe fete.Asa ca am ales adoptia,partenerul meu actual e de acord,si fetele sunt.Trebuie sa mentionez ca nu suntem casatoriti.Acum am sa citesc legea adoptiei :)
Multumesc
aveati sanse putine sa reusiti o adoptie fara acordul tatalui si daca va era sot, pt ca partenerul nu va e sot, sansele tind spre.. si mai mici :)
In cazul in care partenerul actual imi va deveni sot...?Adoptia copiilor mei de catre el,devine mai usoara?Cat ar dura?

Alte discuții în legătură

Cum trec copilul minor in numele actualului sot? Adriana1577 Adriana1577 In 2010 am divortat .in urma divortului minora mi a fost incredintata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila .recent m am casatorit si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Minor aflat in intretinere prin hotarare de divort alinaluca alinaluca Buna ziua,am o intrebare va rog...am un minor de 16 ani aflat spre crestere si educare prin hotarare definitiva si irevocabila.Eu sunt casatorita cu cetatean ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)