Va rog daca puteti sa imi spuneti ce pasi trebuia urmati ptr recuperarea taxei de inmatriculare?
Trebe mai intai cerere la finante si apoi daca e respinsa sa merg in instanta?
Dar acum va trebui sa astept sa se stabileasca mai exact cum se calculeaza taxa ca nu e clar nu?
Cea mai sigura cale este instanta de judecata, procedura este simpla si nu dureaza mult, plus ca puteti cere reactualizarea sumei cu dobanda perceputa de stat l aobligatiile neachitate de catre PF, pe aceasta cale. (0.1% pe zi de intarziere)
Orice ati face tot ajungeti in instanta. Aveti insa doua posibilitati:
CALEA PREFERABILA: Nu platiti taxa si cereti inmatricularea. Cu raspunsul negativ de la serviciul de inmatriculari mergeti in instanta si cereti anularea sa si inmatricularea masinii. Separat, prin ordonanta presedintiala cereti inmatricularea pana la judecarea pe fond, ca sa nu stati cu masina parcata in timpul asta.
SOLUTIA 2: Platiti taxa, inmatriculati masina si cereti restituirea taxei. Aici aveti mai multe baze juridice:
- taxa nu a fost legal incasata, deoarece potrivit legii orice taxa/impozit trebuie constatat pin decizie, or asa ceva nu exista;
- taxa este contrara dreptului comunitar care se aplica direct in Romania.
Pe solutia 2 exista riscul sa va fie respinsa actiunea ca prematura daca nu faceti mai intai procedura prealabila: solicitati directiei de inmatriculari restituirea taxei si apoi de fapt contestati raspunsul lor negativ.
Multumesc! cauza s-a solutionat. favorabil chiar!
si uimitor nu s-a respins ca tardiva desi de acest lucru imi era frica, intrucat masina era inmatriculata cu taxa platita si fara sa se faca nicio cerere de restituire si apoi sa se atace refuzul, deci fara procedura prealabila!
asa ca se poate incerca de amatori si varianta asta!
Multumesc ptr raspuns!
Acum am vazut ca mesajul initial era din ianuarie... :)
Sigur ca se poate si e o solutie logica, insa nu si daca va judecati in Alba. Acolo se resping pe capete asemenea actiuni, inclusiv pe fond (multi judecatori considera ca taxa e in acord cu dreptul comunitar, fara insa sa dea si o argumentatie convingatoare). In fine, ar fi mult de discutat si ma bucur ca solutia a fost favorabila pt dvs. De curiozitate doar v-as ruga sa mentionati unde a avut loc litigiul.