Undeva în considerentele hotărârii ar trebui să scrie şi motivarea excepţiei invocate de instanţă. Înseamnă că nu este ceva in regulă cu contractul, poate creanta nu este exigibila sau nu aţi cerut învestirea cu formulă executorie a contractului ci din motivarea dv.stră instanţa a calificat cererea ca o acţiune în pretenţii şi având contractul executoriu este normal să nu existe interes în promovarea unei acţiuni având aceeaşi finalitate. Reveniţi cu ceva amănunte din considerentele hotărârii.
Conform legii,contractele de arendare incheiate in scris si inregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite in contract.
Nu este necesară investirea cu formula executorie, fiind necesară doar încuviinţarea executarii silite.De aceea a fost ridicată excepţia lipsei de interes.
Art. 373 indice 1, cod procedură civilă:
(1)Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel. Acesta, în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii, va solicita instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv.
(2)Instanţa de executare încuviinţează executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu, printr-o singură încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor, în termen de cel mult 7 zile de la înregistrarea cererii de încuviinţare a executării silite.
(3)În temeiul încheierii prin care se admite cererea de încuviinţare a executării silite, executorul judecătoresc poate proceda la executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu în oricare dintre formele prevăzute de lege, dispoziţiile art. 3711 alin. (3) aplicându-se în mod corespunzător. Încuviinţarea executării silite este de drept valabilă şi pentru titlurile executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.
(4)Instanţa poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă:
1.cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;
2.titlul nu a fost învestit cu formulă executorie, dacă, potrivit legii, această cerinţă este necesară pentru pornirea executării silite;
3.creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;
4.titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;
5.există alte impedimente prevăzute de lege.
(5)Încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviinţare a executării silite poate fi atacată cu recurs numai de către creditor, în termen de 5 zile de la comunicare.