Buna ziua,as dori sa va adresez urmatoarea intrebare: Daca am achizitionat un apartament pe timpul comunismului acum terenul de sub bloc apartine proprietariilor apartamentelor blocului sau primariei?
Dvs ati achizitionat apartament in imobil de locuit la comun
terenul pe care este construit imobilul apartine statului respectiv autoritatii publice locale
Exista situatii in care investitorii si dezvoltatorii achizitioneaza terenuri care devin proprietate privata pe care ridica ansambluri rezidentiale ...si in aceasta situatie terenul de sub imobil nu revine proprietarilor care locuiesc in apartamente ,ci aceluia care a achizitionat terenul
M-am uitat mai atent asupra contractului si zice ca terenul aferent blocului este proprietatea statului insa proprietarul apratamentului are drept de folosinta asupra lui (nu precizeaza ca pe perioada existentei constructiei,deci eu as vrea sa cred ca pe termen nelimitat doar nu specifica cat timp) deci chiar daca blocul nu ar mai exista,proprietarii apartamentelor ar avea drept de folosinta in continuare corect sau nu?
Dreptul de folosinta nu poate fi nelimitat altfel ar fi drept de proprietate....dvs nu suteti proprietar pe terenul aferent apartamentului dvs ci aveti un drept de folosinta. Si acest drept de folosinta este accesoriu dreptului de proprietate asupra apartamentului, deci daca peste 20 de ani imobilul nu mai exista dvs pierdeti dreptul de folosinta, daca dvs instrainati dreptul de proprietate asupra apartamentului nu puteti instraina si dreptul de proprietate asupra terenului aferent constructiei pt ca nu aveti pur si simplu acest drept, dar ca accesoriu se transmite dreptul de folosinta, caci cladirea nu poate sta in aer. In plus terenul nefiind proprietate privata face parte din domeniul privat al statului, comunei, orasului, judetului...si deci are un regim special.