avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum aduc la zi un contract de vanzare-cumparare din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum aduc la zi un contract de vanzare-cumparare din care 3 semnatari au decedat in urma cu peste 4 ani?

Buna ziua.

In urma cu 15-20 de ani, Vasile si Maria (bunicii mei) au facut un act de vanzare-cumparare catre Petre si Ioana (parintii mei). In acel act se specifica faptul ca proprietatea, un imobil plus terenul aferent (o casa cu gradina - situata in oras), trece in proprietatea parintilor mei numai dupa decesul bunicilor fiind obligati la intretinerea lor.

In urma cu 6 ani Maria si Ioana au decedat. In urma cu 4 ani a decedat si Vasile. Tata, in acest interval, nu a facut niciun demers pentru actualizarea actului de vanzare-cumparare.

Pentru ca Petre are o varsta inaintata (71 de ani), doreste sa vanda imobilul si sa se mute la bloc deoarece nu mai poate sa munceasca prin gradina, iar treburile domestice devin din ce in ce mai obositoare pentru el. Locuieste singur. Eu sunt unicul mostenitor si imi dau acordul (in cazul in care acesta este necesar) pentru aceasta decizie pe care a luat-o. De asemenea tata doreste sa imi faca si mie un act de vanzare-cumparare prin care sa devin proprietar dupa decesul lui.

Intrebare: Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru aducerea actelor la zi, pentru a putea vinde sa se mute la bloc?

p.s. Deoarece nici el, nici eu nu avem cunostinte avansate de legislatie, apreciem raspunsurile mai simple si la obiect fara referiri la diverse legi si articole (doar daca este musai necesar).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 10:47, 11 Octombrie 2012
in primul rand trebuie facut cadastrul si intabularea acelui imobil. va trebui sa luat legatura cu un expert cadastral care sa va intocmeasca situatia cadastrala si tot el va depune la cartea funciara documentele care atesta dreptul de proprietate asupra imobilului (contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, certificatele de deces ale bunicilor si al mamei si eventual certificatul de mostenitor privint succesiunea facuta ca urmare a decesului mamei).
dupa ce s-a facut intabularea in cartea fnciara puteti vinde acel imobil.
Din cate ati prezentat situatia, dumneavoastra acum aveti in proprietate 37,5% din imobil, iar tatal dumneavoastra, restul de 62,5%. Inteleg ca tatal dvs vrea sa va dea si partea lui. Iata ce trebuie sa faceti ca sa deveniti unic proprietar pe imobilul respectiv:
1. succesiunea de pe urma mamei dumneavoastra. Mergeti cu toate actele de proprietate + certificat fiscal imobil + certificat de deces mama + certificat de nastere si de casatorie mama + certificat de nastere al dvs + tatal dvs in persoana la orice notar public din localitatea unde a avut mama dvs domiciliul in buletin (se vede si pe certificatul de deces).
2. cadastrul si intabularea. Contactati un inginer cadastrist. Acesta o sa vina sa faca masuratori acasa + trebuie sa-i dati copii legalizate dupa certificatele de deces ale bunicilor, dupa actele de proprietate, dupa certificatul de mostenitor + certificat fiscal pe care sa figurati dvs si tatal, cu zero datorii + copii simple CI dvs si tatal dvs. In regim normal, dupa vreo luna iese intabularea.
3. treceti in proprietatea dvs cota de 62,5%. Mergeti iar la notar cu toate actele, cadastrul si intabularea si va programati ca tatal dvs sa va vanda partea lui sau sa v-o doneze sau sa v-o dea prin partaj. Trebuie iar sa obtineti certificat fiscal, cu zero datorii.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate CRISTIMAR39 CRISTIMAR39 Buna ziua.Ma numesc zaharia cristina-maria,sunt casatorita din anul 1997,iar din anul 1998 platesc la primarie rol pe numele sotului zaharia constantin.Anul ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa emynem07 emynem07 as dori sa stiu daca pot cumpara casa tatalui meu.mentionez ca mama este decedata, nu am facut succesiunea si eu sunt singurul mostenitor.as dori sa cumpar ... (vezi toată discuția)