Tot ce am încercat să spun este că există şi medici buni în ţară, mai mult de 1% vă asigur, care nu merg pe sistem de şpăgi. ªi vă spun asta văzut din interior, nu doar aşa, ca o simplă părere.
Nu contest deloc existenţa p.c.r.-iştilor în medicină, ar fi aiurea să spun că nu există, dar mă scuzaţi, mai exact ce să spună tinerii rezidenţi colegiului medicilor? Mai exact biroului unde se întâlnesc la taclale p.c.r-iştii? Care am văzut cum funcţionază nu? atâtea cauze de malpraxis trecute cu vederea, cusute cu aţă albă, medici scoşi nevinovaţi care ar merita un şut puternic, afară din medicină? Dar de, toată lumea o să zică, da aşa sunt toţi medicii, dacă nu îi dai bani, lasă pacientul să moară. Păi nu, unii doar. Dar din păcate în România nu facem decât să scoatem în evidenţă, mai ales presa, numai lucrurile rele. Nimic despre reuşite medicale, totală nepăsare.
Vă întrebaţi de ce s-a mai dus studentul la medicină dacă ştia ce salariu mic are şi ce sistem trebuie să înfrunte? Păi ştia. Trecând peste cei cu părinţi, rude medici cu cabinete sau şefi de secţie, directori, sunt şi tineri, da, care or să devină medici, pentru că asta le place, asta vor să facă, indiferent de ce îi aşteaptă. O să reziste poate până la pensie, sau o să plece afară. Dar vă asigur că sunt destui, ai căror părinţi fac eforturi financiare enorme pentru a-şi putea ţine copilul la medicină, pentr că asta îşi doreşte să facă.
Repet, nu ştiu cât de mulţi au plecat afară pentru bani, mai mult decât pentru profesie, căci trebuie să fii cu adevărat profesionist ca să ajungi afară, nu este deloc uşor.
Spuneţi că degeaba e omul bun dacă nu îi poţi ajunge la nas, apoi mai spuneţi de un general de...99%, ah păi de fapt să vedeţi, tot îi băgaţi la fiert în aceaşi oală. Păcat.
Luxie, sunt ultima persoana care ar baga toti medicii in aceeasi oala! Dar trebuie sa recunoasteti ca exista o grava problema nu doar in sistemul medical, ci si in ceea ce priveste caracterul medicilor.
Reusitele medicale exista – dar stim noi cati bani au platit pacientii care au "beneficiat de o reusita medicala” (sau cine a platit pt ei)?
Nu cred ca reusim sa ajungem la consens pt ca dv incercati sa luati partea medicilor pe cand am incercat sa dau dovada de obiectivitate: procentul medicilor care aleg meseria din alte motive decat pasiunea este mai mare... Stiu ca unii fac eforturi materiale pt a-si sti copilul doctor, dar aceasta nu inseamna ca respectivii copii au si har.
Da, au idee ce ii asteapta cand ajung medici – de ce se plang, atunci? Daca stiu ce ii asteapta si, totusi, aleg aceasta cale nu ar trebui sa se mai planga si nici sa ceara bani pacientilor... Sa faca greva, sa faca ceva si sa obtina de la Stat, nu de la oamenii aflati in nevoie – oameni care nu merg la medic de placere! E jenant sa vezi cum trateaza medicii (cei mai multi medici) bolnavii care nu sunt pe o treapta sociala "inalta”... Am vazut medic tzipand la pacient sa stea "naibii” linistit – dar bolnavul acela avusese un atac cerebral, nu prea putea sta linistit la comanda, pt ca nu era "el”... Am cunostinta de prea multe cazuri de diagnostic (si, implicit tratament) gresit; am cunostinta de medici care au facut "intreruperi de sarcina” in cazuri de fibrom; am cunostinta de medici care nu au intervenit corect pt intreruperi de sarcina... Am vazut prea multi medici comportandu-se urat si prea putini sufletisti. Sigur, ar fi absurd ca medicii sa "empatizeze” cu pacientii, dar macar sa nu tzipe ca descreieratii si nici sa nu anunte decesul la modul: a murit, ce mai vrei acum? Am auzit personal aceste cuvinte iesite din gura unui "medic”.
Cei nemultumiti ar trebui sa deschida gura, sa spuna clar ce ii nemultumeste... De ce nu o fac? De teama ca nu vor mai avea nici locul pe care il au acum deoarece asteapta la rand o multime care se multumesc sa fie numiti "domn’ doctor”...
Repet: un sistem poate fi schimbat / imbunatatit / distrus cel mai bine "din interior”. Pacientul ce sa faca? Face cat poate, dar – cum ziceti: ce rezolva? Cainii latra, caravana trece. Ca in oricare alt domeniu, numai cine isi asuma riscuri reuseste sa imbunatateasca ceva... Dar, pe de alta parte, are cineva certitudinea ca cei care "vin” vor continua "lupta inaintasilor”? Nu...
Cel care ajunge "sus” se obisnuieste cu cersitul si... face ceea ce a condamnat, candva, la altii... Credeti sau nu, oameni cu un caracter puternic sunt putini... Daca n-ar fi asa am trai in lumea perfecta!
tocmai azi am citit ca romania a fost condamnata, in premiera, de CEDO pentru un caz de malpraxis. fiind creat acest precedent, vom fi martori la o avalansa de astfel de condamnari. mi-a ramas in minte un caz incredibil: un baiat sanatos, sub 20 de ani, a ajuns la spital cu o entorsa de la fotbal si parintii l-au luat de la spital mort. astfel de cazuri ne fac sa ne gandim de 2 ori inainte de a merge la spital.