avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa 13 ani ani de la deschiderea ei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa 13 ani ani de la deschiderea ei

Cum se poate proceda la dezabterea succesiunii dupa 13 ani de la deschiderea ei, in cazul in care cei 2 frati nu si-au exprimat expres/tacit acceptarea in termenul legal de 6 luni(nu detin certificate de mostenitori) ??? Mentionez ca cei 2 frati vor sa obtina proprietatea unui teren, al carui titlu de proprietate exista pe numele defunctei. Unul dintre frati a platit impozitele aferente terenului in decurs de 2-3 ani de la data decesului defunctei. Ar putea acest act sa fie considerat act de aceptare tacita a mostenirii, chiar daca nu s-a infaptuit in termenul legal?
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
luizaanamaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: luizaanamaria , utilizator 17:01, 11 Octombrie 2012
Stimată doamnă,

În primul rând, în mod cert faptul de a fi plătit impozitul aferent imobilului, de către unul dintre frați echivalează cu acceptarea tacită a moștenirii. Dar, acest fapt nu înlătură nicidecum de la moștenire pe celălalt frate.
Ceea ce trebuie să înțelegeți este că, în situația prezentată, aveți la dispoziție două potențiale scenarii, și anume: pe de-o parte, dacă ambii frați se prezintă în fața notarului public, deci în situația în care exista bună înțelegere, atunci acesta poate dezbate moștenirea, potrivit legii, iar pe de altă parte, așadar, acolo unde cei doi nu reușesc să cadă de comun acord, disensiunea trebuie tranșată pe calea unui litigiu, și ca atare e de recomandat să vă adresați unui avocat. Ceea ce vă pot spune este că, în instanță, va fi foarte greu de probat că celălalt frate nu a acceptat la rândul lui moștenirea, tacit, sau chiar forțat (de pildă, prin luarea chiar a unei singure linguri din masa succesorală, dacă acest fapt se poate dovedi, se va aprecia în sensul în care moștenirea s-a acceptat în mod forțat).

În speranța că am reușit să vă aduc lămuririle necesare, vă doresc o zi bună!
Va multumesc mult pentru raspunsul dvs. Cel mai important aspect era cel al termenului legal de acceptare a succesiunii, termen in care niciunul dintre frati nu a indeplinit acte/fapte de acceptare expresa sau tacita. Sa inteleg ca termenul nu este unul obligatoriu? Sau conform carei dispozitii legale cei 2 sunt succesibili?
Termenul este unul obligatoriu, insa repet, daca fratii se inteleg, si in fata notarului declara ca au acceptat in mod tacit mostenirea, atunci termenul de 6 luni si-a gasit eficienta intocmai prin acceptarea tacita a succesiunii de catre ambii frati. Totusi, nu reusesc sa inteleg intentiile dumneavoastra.
Avem doua situatii:
1. daca fratii se inteleg asupra acceptarii succesiunii de catre fiecare dintre ei, amandoi pot mosteni. Sa mearga la notar in localitatea unde a avut parintele lor ultimul domiciliu (se vede si pe certificatul de deces).
2. daca fratii nu se inteleg sau daca unul dintre ei ii contesta celuilalt calitatea de acceptant al mostenirii, trebuie sa mearga la instanta.
Succes!
Eu cred că normele codului civil în materia acceptării succesiunii ar trebui să fie imperative nu doar pentru succesibili, ci şi pentru cei chemaţi să aplice legea, notari sau instanţe.

Dacă avem în vedere că succesiunile vacante sunt culese de stat, lipsa acceptarii exprese şi lipsa oricăror acte de acceptare tacită nu pot fi suplinite de un eventual acord al succesibililor deveniţi, între timp, străini de succesiune, în dauna statului.

E o poziţie pur teoretică.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu o mostenire de succesiune nerevendicata? Gabivali Gabivali Ce se intampla cu o mostenire de succesiune a unuia dintre 3 frati dupa mama, daca a fost depasit termenul de acceptare, mai exact au trecut 1 an si 2 zile de ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)