avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa 13 ani ani de la deschiderea ei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa 13 ani ani de la deschiderea ei

Cum se poate proceda la dezabterea succesiunii dupa 13 ani de la deschiderea ei, in cazul in care cei 2 frati nu si-au exprimat expres/tacit acceptarea in termenul legal de 6 luni(nu detin certificate de mostenitori) ??? Mentionez ca cei 2 frati vor sa obtina proprietatea unui teren, al carui titlu de proprietate exista pe numele defunctei. Unul dintre frati a platit impozitele aferente terenului in decurs de 2-3 ani de la data decesului defunctei. Ar putea acest act sa fie considerat act de aceptare tacita a mostenirii, chiar daca nu s-a infaptuit in termenul legal?
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
luizaanamaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: luizaanamaria , utilizator 17:01, 11 Octombrie 2012
In cazul nostru, in mod evident nu este vorba de o succesiune vacanta, intrucat unul dintre succesibili a platit impozitele bunului din masa succesorala. Astfel ca problema este daca mosteneste doar acesta sau si fratele lui.

Citez din postarea iniţială:

Unul dintre frati a platit impozitele aferente terenului in decurs de 2-3 ani de la data decesului defunctei. Ar putea acest act sa fie considerat act de aceptare tacita a mostenirii, chiar daca nu s-a infaptuit in termenul legal?

Sublinierea îmi aparţine.

Deduc de aici că presupusele acte de acceptare s-au produs după expirarea termenului de 6 luni de la deschiderea succesiunii, astfel încît nu pot echivala cu acceptarea.

Desigur, în lipsa unor elemente concrete, se poate specula. Impozitele se achită la începutul anului pentru anul în curs. Se impun cîteva clarificări: cînd a avut loc decesul, cînd s-a efectual plata impozitului? În funcţie de aceste date vom şti dacă succesiunea a fost sau nu acceptată.

themis a scris:

Se impun cîteva clarificări: cînd a avut loc decesul, cînd s-a efectual plata impozitului? În funcţie de aceste date vom şti dacă succesiunea a fost sau nu acceptată.




De acord cu dumneavoastra.
Decesul a avut loc in octombrie 1999. Impozitul este la zi, tocmai ce a fost achitat integral. Acum nu mai ramane decat problema dezbaterii succesiunii. Merg pe varianta expusa de IDinu(primul raspuns)? Pot mosteni amandoi sau doar fratele care a platit impozitul? Mentionez faptul ca fratii se pot intelege. Eu vreau sa aflu strict din punct de vedere legal daca este posibila dezbaterea succesiunii.
Va multumesc pentru raspunsuri si interesul acordat spetei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu o mostenire de succesiune nerevendicata? Gabivali Gabivali Ce se intampla cu o mostenire de succesiune a unuia dintre 3 frati dupa mama, daca a fost depasit termenul de acceptare, mai exact au trecut 1 an si 2 zile de ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)