avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... permis conducere dupa sentinta ramasa definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

permis conducere dupa sentinta ramasa definitiva

As dori sa stiu cum se procedeaza legat de permisul de conducere in cazul in care pentru un accident rutier exista o condamnare ramasa definitiva?
Am inteles de la avocat ca nu ne anunta nimeni si ca din ziua pronuntarii sentintei definitive, permisul este anulat pe o perioada de 2 ani, iar dupa un an se poate depune cerere (unde?) pentru a putea sustine examenul de permis din nou. Imi puteti spune cum se procedeaza?
Mentionez ca in momentul accidentului nu mi-a fost suspendat carnetul de conducere, intrucat nu am fost considerat vinovat de producerea accidentului, insa in urma procesului penal am fost condamnat la culpa comuna.
Permisul este anulat definitiv,nu pe o perioada de 2 ani iar anularea se face de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă.
Spuneti-mi ce scrie in dispozitivul hotararii,sa vad despre ce este vorba mai exact.
In afara de "Condamnă inculpatul C.A.V. la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşiorea infracţiunii de ucidere din culpă. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni." din sentinta initiala inainte de recurs nu avem nimic, dupa recurs nu am mai primit nimic. Nici nu stim daca permisul a fost sau nu anulat, dar nu am mai condus de la acea data.
Ar trebui sa ne interesam la politie?
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
V-am raspuns mai devreme ,permisul a fost anulat.
ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Multumesc, deci daca a fost anulat in urma unei condamnari ucidere din culpă (art.178 C.p.) alin. 2 şi 5 c.p., dupa un an de la sentinta poate sa se prezinte la examen.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Ati inteles bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis kacio kacio Am un prieten , a avut un accident rutier cu o victima si a primit o sentinta de 2 ani cu suspendare (martie 2012).Cand poate el sa-si reprimeasca ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa sustin examenul pentru permis? bestflorin bestflorin Buna ziua.Am avut un accident auto,in urma caruia am fost condamnat la 1an si 2luni de inchisoare cu suspendare.In sentinta am urmatorul paragraf:(În baza ... (vezi toată discuția)
Anulare permis conducere auto parabreak parabreak am avut un accident circulatie,ca conducator auto ,alcool. permis conducere anulat. conditii redobindire permis,daca pot si in cit timp,da examen din nou si ... (vezi toată discuția)