daca esti student la drept poti considera ca faci practica.
daca ai cursuri lejere, in termen de 15 zile de la comunicare poti contesta procesul verbal ptr amenda primita ptr lipsa CI solicitand inlocuirea amenzii cu avertisment tinand cont de pericolul social redus si de prevederea din art.184 alin. (2) si(3) din HG1391 si de faptul ca domiciliul era inscris in certificatul de inmatriculare solicitand si judecarea in lipsa conform art. 242 alin. 2 Cod Procedura Civila. amenda ptr centura nu ti se va anula dar oricum este mai mica decat cea ptr lipsa CI. (2-3 pct amenda)
dupa care urmaresti cursul procesului pe portalul instantelor de judecata
[ link extern ] /
in fata unui pahar de bere impreuna cu prietenii.
sfatul meu este sa platesti 1/2 din amenda in 2 zile lucratoare, adica pana marti 09.10, in cazul in care pierzi vei plati amenda intreaga.
hg1391-RAoug195
Art. 184. – (1) În situatia în care conducatorul de autovehicul sau tramvai, oprit în trafic pentru încalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa îl conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea în evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci când nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.
(2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.
cuantumul sanctiunii lipsei cartii de identitate este intradevar exagerat in conditiile in care identitatea unei persoane poate fi stabilita in baza datelor din permisul de conducere, respectiv CNP-ul si mutra individului.
dar ptr politia romana este necesar si domiciliul ca sa ii poata trimite infractorului procesul verbal la domiciliu, dupa cum stim cu totii politia romana rutiera este saraca si nu are personal specializat ptr a identifica domiciliul unei persoane in baza CNP=ului. asa ca e mai simplu sa il dai o amenda sa il inveti minte sa fie mai atent data viitoare cand se va urca in masina chiar daca legislatia prevede ca:
intreb si eu: daca agentul constatator este obligat sa inscrie in pv domiciliul numai dupa verificarea efectuata in RNEP in cazul in care infractorul nu are CI asupra lui, de ce il mai sanctionezi?