avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru lipsa CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru lipsa CI

Buna ziua. As avea si eu nevoie de putin ajutor sa inteleg un proces verbal pe care cred ca nu trebuia sa il semnez, nu stiu, sper sa ma lamuriti dumneavoastra, daca aveti buna placere.

Pe data de 5.10.2012 am fost oprit pe DN2A, in apropiere de Giurgeni, pe motiv sincer ca nu purtam centura (se vedea clar, ma rog, asta a fost motivul principal). Mi s-au cerut actele, am inmanat doar permisul de conducere si m-am scuzat ca nu am CI deoarece a fost oprit la facultate pentru viza de flotant. Agentul respectiv mi-a spus ca CI nu il poate opri decat politia si ca "sa iti plateasca facultatea amenda, nu au voie sa iti retina buletinul" (si deh...viza de flotat se face doar la politie, nu stiu de ce am primit aceasta amenda). Mi s-a spus ca amenda este de 280 lei in 48 de ore pentru centura si lipsa buletin, urmand sa devina 770 lei, dupa care domnul agent s-a dus sa scrie procesul verbal.

Cand m-a chemat sa semnez m-am lamurit si eu ce am de semnat, ma gandeam ca voi primi amenda doar pentru centura, dar nu...n-a fost asa intelegator ca altii...si mi-a bagat si lipsa CI (pana la urma buletinul era la politie pentru acea viza, am inteles ca doar acolo se face).

Acum am si eu cateva intrebari :

- este data corecta amenda pentru lipsa CI + centura, in valoare de 280 lei? Mie mi se pare extraordinar de mult pentru lipsa CI (am vazut cazuri cand nu aveau CI si nu le-au facut nimic, eu cel putin aveam un motiv pentru care nu aveam CI asupra mea)
- "jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, adica suma de 280 lei"...de ce dupa 48 de ore devine 770? Nu ar trebui sa devina maxim 560 lei?
- ar trebui sa depun plangere ceva?Sau e corect totul?

Desi nu aveam CI, mi-a verificat permisul si a avut datele mele pentru a scrie procesul verbal...e corect asa, sa imi caute datele si sa imi dea amenda? Daca nu ii prezentam nici un act (sa zic ca le-am uitat pe toate) era mai bine?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:35, 10 Octombrie 2012
Pentru lipsa CI amenda este intemeiata si a fost incadrata corect la art. 101-(1)/18.
OUG nr 1952002
Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.







Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
ynocentta, utilizator
"sau, dupa caz, permisul de conducere"...am inmanat permisul, doar ca acesta nu are domiciliu' pe el, dar totusi...nu se putea fara amenda...care, apropo, este 280 de lei in 48 de ore?

Daca se poate raspunde si la celelalte intrebari....multumesc.
Art. 35 din oug face referire la "toti"participantii la trafic.

art.6-oug195
24. participant la trafic – persoana fizică ce utilizează, la un moment dat, drumul public;

participant la trafic=pieton, șofer, caruțaș, biciclist, calareț, a.s.o.

din acest motiv motiv în cuprinsul art. 35 apare apare sintagma "dupa caz".


Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

6-8 pct amenda (420-560 lei), 1 pct =70 lei, ati primit 8 pct amenda.


Multumesc cyan, cred ca am fost lamurit. Oricum, nu stiu ce pericol prezentam neavand CI asupra mea, pana la urma mi-a fost verificat permisul care are CNP pe el...deci...avand CNP avea si datele mele din buletin, care...pentru procesul verbal a stiut sa le gaseasca repede.

Sa inteleg ca nu as rezolva nimic in cazul unei contestatii?
daca esti student la drept poti considera ca faci practica.

daca ai cursuri lejere, in termen de 15 zile de la comunicare poti contesta procesul verbal ptr amenda primita ptr lipsa CI solicitand inlocuirea amenzii cu avertisment tinand cont de pericolul social redus si de prevederea din art.184 alin. (2) si(3) din HG1391 si de faptul ca domiciliul era inscris in certificatul de inmatriculare solicitand si judecarea in lipsa conform art. 242 alin. 2 Cod Procedura Civila. amenda ptr centura nu ti se va anula dar oricum este mai mica decat cea ptr lipsa CI. (2-3 pct amenda)

dupa care urmaresti cursul procesului pe portalul instantelor de judecata [ link extern ] /
in fata unui pahar de bere impreuna cu prietenii.

sfatul meu este sa platesti 1/2 din amenda in 2 zile lucratoare, adica pana marti 09.10, in cazul in care pierzi vei plati amenda intreaga.

hg1391-RAoug195
Art. 184. – (1) În situatia în care conducatorul de autovehicul sau tramvai, oprit în trafic pentru încalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa îl conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea în evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci când nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.
(2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.

cuantumul sanctiunii lipsei cartii de identitate este intradevar exagerat in conditiile in care identitatea unei persoane poate fi stabilita in baza datelor din permisul de conducere, respectiv CNP-ul si mutra individului.

dar ptr politia romana este necesar si domiciliul ca sa ii poata trimite infractorului procesul verbal la domiciliu, dupa cum stim cu totii politia romana rutiera este saraca si nu are personal specializat ptr a identifica domiciliul unei persoane in baza CNP=ului. asa ca e mai simplu sa il dai o amenda sa il inveti minte sa fie mai atent data viitoare cand se va urca in masina chiar daca legislatia prevede ca:

intreb si eu: daca agentul constatator este obligat sa inscrie in pv domiciliul numai dupa verificarea efectuata in RNEP in cazul in care infractorul nu are CI asupra lui, de ce il mai sanctionezi?

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Amenda neprezentare ci alina-maz alina-maz Buna ziua, In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)