avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru lipsa CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru lipsa CI

Buna ziua. As avea si eu nevoie de putin ajutor sa inteleg un proces verbal pe care cred ca nu trebuia sa il semnez, nu stiu, sper sa ma lamuriti dumneavoastra, daca aveti buna placere.

Pe data de 5.10.2012 am fost oprit pe DN2A, in apropiere de Giurgeni, pe motiv sincer ca nu purtam centura (se vedea clar, ma rog, asta a fost motivul principal). Mi s-au cerut actele, am inmanat doar permisul de conducere si m-am scuzat ca nu am CI deoarece a fost oprit la facultate pentru viza de flotant. Agentul respectiv mi-a spus ca CI nu il poate opri decat politia si ca "sa iti plateasca facultatea amenda, nu au voie sa iti retina buletinul" (si deh...viza de flotat se face doar la politie, nu stiu de ce am primit aceasta amenda). Mi s-a spus ca amenda este de 280 lei in 48 de ore pentru centura si lipsa buletin, urmand sa devina 770 lei, dupa care domnul agent s-a dus sa scrie procesul verbal.

Cand m-a chemat sa semnez m-am lamurit si eu ce am de semnat, ma gandeam ca voi primi amenda doar pentru centura, dar nu...n-a fost asa intelegator ca altii...si mi-a bagat si lipsa CI (pana la urma buletinul era la politie pentru acea viza, am inteles ca doar acolo se face).

Acum am si eu cateva intrebari :

- este data corecta amenda pentru lipsa CI + centura, in valoare de 280 lei? Mie mi se pare extraordinar de mult pentru lipsa CI (am vazut cazuri cand nu aveau CI si nu le-au facut nimic, eu cel putin aveam un motiv pentru care nu aveam CI asupra mea)
- "jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, adica suma de 280 lei"...de ce dupa 48 de ore devine 770? Nu ar trebui sa devina maxim 560 lei?
- ar trebui sa depun plangere ceva?Sau e corect totul?

Desi nu aveam CI, mi-a verificat permisul si a avut datele mele pentru a scrie procesul verbal...e corect asa, sa imi caute datele si sa imi dea amenda? Daca nu ii prezentam nici un act (sa zic ca le-am uitat pe toate) era mai bine?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:35, 10 Octombrie 2012
ati primit sanctiunile maxime
8 pct x 70 = 560 lipsa ci (6-8 pct )
3 pct x 70 = 210 lipsa centura (2-3 pct)
total = 770
de plata 1/2 din amenda cea mai mare aplicata ptr lipsa CI, 280

faceti plangere,solicitati transformarea amenzii ptr lipsa CI in avertisment pe motivele prezentate intr-o postare anterioara si va asumati amenda ptr lipsa centura. martorul nu are rost sa il puneti pe drumuri daca solicitati judecarea in lipsa.

ca sa fiti "impertinent" intrebati-va retoric in plangere care dintre cele doua fapte prezinta mai mare pericol, lipsa CI sau lipsa centurii! :):) iar instanta sa decida. it's just a joke! succes!

M-am mai interesat putin pe net, am aflat ca plangerea trebuie facuta in 2 exemplare, in alta parte am citit ceva de 3. Deasemenea, are rost sa mai platesc 1/2 din amenda, daca aceasta va fi oricum suspendata pana la hotarare? Sau, in cazul in care o platesc, mi se vor returna banii in cazul in care contraventia va fi anulata?

Pentru judecarea in lipsa este de ajuns sa anunt asa in scris? Nu voi fi citat?

Ce costuri implica aceasta plangere? Daca sunt mai mari decat amenda...nu are rost...
trebuie facuta in 2 ex, unu ptr judecatorie si unu ptr politie, iti faci si tie un exemplar.

la registratura vei primi un nr de inregistrare cu nr dosarului.

daca depui plangerea in primele 2 zile lucratoare, adica pana cand se poate plati 1/2 din amenda, se suspenda aplicarea sanctiunilor si a amenzilor. daca pierzi ai posibilitatea sa platesti tot 1/2 din amenda in primele 2 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hot. judecatoresti.

daca depui plangerea dupa trecerea celor 2 zile, adica in termenul de 15 zile de la comunnicare, sanctiunea si amenda se suspenda dar daca pierzi vei plati amenda intreaga.

ptr judecarea in lipsa se mentioneaza in plangere ca "solicit judecarea in lipsa conform art. 242 alin (2) Cod proc.civila " si nu vei mai fi citat.
plangerea nu implica niciun cost.
daca esti in drum spre Constanta sau Braila, treci prin Fetesti si o depui la registratura judecatoriei si vei primi pe loc nr de inregistrare.

daca nu ai timp si drum pe acolo o trimiti recomandata prin posta cu confimare de primire si pastrezi trimiterea si confirmarea. in cazul asta costul este vreo 5 lei la posta.

apoi urmaresti cazul pe net pe portalul instantelor. daca nu stii nr dosarului ori te interesezi telefonic la judecatorie ori bagi numele tau in casuta respectiva la dosare.


Multumesc pentru raspunsuri. Nu am mai platit 1/2 in primele 2 zile, am vorbit cu un agent de politie si mi-a spus ca daca platesc e ca si cum imi recunosc fapta. Mi-a sugerat sa astept eliberarea C.I. si dupa pot dovedi ca l-am avut retinut, ca pe spate se pune viza de flotat si scrie acolo de cand a fost retinut. Acum sper numai sa fie eliberat in 8-9 zile...ca pe 20 se fac 15 zile de la intocmirea P.V. Daca e eliberat pana vineri cu atat mai bine, pentru ca am drum iar spre casa si depun plangerea direct la judecatoria Fetesti.

Multumesc inca odata. Daca mai conteaza, mai revin cu reply dupa rezultat.
parerea mea este ca sfatul politistului a fost gresit.

legislatia prevede ca :

Art.35. -
(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

ceea ce presupune ca esti obligat sa ai asupra ta cartea de identitate.

daca justifici ca CI era la politie ptr aplicarea vizei de flotant te acuzi singur. se va considera ca ai plecat la drum constient ca nu ai cartea de identitate la tine.

daca in plangere solicitai tranformarea amenzii ptr lipsa CI in avertisment cu argumentul ca nu reperzenta un pericol social lipsa acesteia motivand ca identificarea conducatorului auto se putea face si in baza permisului si a certificatului de inmatriculare precum si obligatia agentului constatator de a verifica registrul national de evidenta a populatiei si nu ca se afla la politie ptr viza de flotant ai fi avut mai multe sanse.

este doar o parere.

by the way, achitarea amenzii la 1/2 in termen de 2 zile lucratoare nu reprezinta recunoasterea faptei daca intentionezi sa depui plangere impotriva procesului verbal de contraventie! o poti considera o "asigurare" ca nu vei plati amenda intreaga daca pierzi.

any way, succes cu plangerea!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Amenda neprezentare ci alina-maz alina-maz Buna ziua, In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)