avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru lipsa CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru lipsa CI

Buna ziua. As avea si eu nevoie de putin ajutor sa inteleg un proces verbal pe care cred ca nu trebuia sa il semnez, nu stiu, sper sa ma lamuriti dumneavoastra, daca aveti buna placere.

Pe data de 5.10.2012 am fost oprit pe DN2A, in apropiere de Giurgeni, pe motiv sincer ca nu purtam centura (se vedea clar, ma rog, asta a fost motivul principal). Mi s-au cerut actele, am inmanat doar permisul de conducere si m-am scuzat ca nu am CI deoarece a fost oprit la facultate pentru viza de flotant. Agentul respectiv mi-a spus ca CI nu il poate opri decat politia si ca "sa iti plateasca facultatea amenda, nu au voie sa iti retina buletinul" (si deh...viza de flotat se face doar la politie, nu stiu de ce am primit aceasta amenda). Mi s-a spus ca amenda este de 280 lei in 48 de ore pentru centura si lipsa buletin, urmand sa devina 770 lei, dupa care domnul agent s-a dus sa scrie procesul verbal.

Cand m-a chemat sa semnez m-am lamurit si eu ce am de semnat, ma gandeam ca voi primi amenda doar pentru centura, dar nu...n-a fost asa intelegator ca altii...si mi-a bagat si lipsa CI (pana la urma buletinul era la politie pentru acea viza, am inteles ca doar acolo se face).

Acum am si eu cateva intrebari :

- este data corecta amenda pentru lipsa CI + centura, in valoare de 280 lei? Mie mi se pare extraordinar de mult pentru lipsa CI (am vazut cazuri cand nu aveau CI si nu le-au facut nimic, eu cel putin aveam un motiv pentru care nu aveam CI asupra mea)
- "jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, adica suma de 280 lei"...de ce dupa 48 de ore devine 770? Nu ar trebui sa devina maxim 560 lei?
- ar trebui sa depun plangere ceva?Sau e corect totul?

Desi nu aveam CI, mi-a verificat permisul si a avut datele mele pentru a scrie procesul verbal...e corect asa, sa imi caute datele si sa imi dea amenda? Daca nu ii prezentam nici un act (sa zic ca le-am uitat pe toate) era mai bine?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:35, 10 Octombrie 2012
Multumesc pentru raspunsuri cyan. Nu sunt la drept. As mai avea cateva intrebari. Eu sunt din Braila, eram in drum spre casa, am fost oprit pe DN2A, iar in PV mi-a scris ca pot face contestatie la Judecatoria Fetesti. Doar in Fetesti pot depune contestatia? In Constanta de exemplu nu pot?

Si o alta intrebare (nu m-am lovit de asa ceva, nu am de unde sa stiu), maine plec iar spre Constanta, pot plati amenda la Financiar in CT?

Asta cu verificatul domiciliului este cam aiurea...daca tot ma verifici...si imi afli datele, cum ati spus si dumneavoastra "de ce il mai sanctionezi"? Aiurea.
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

plangerea se poate trimite si prin posta cu confirmare de primire.

in partea de jos a procesului verbal unde scrie "Instiintare" se precizeaza unde si cum se achita amenzile si ce faci dupa ce o achiti.

de regula nu prea este comletata si rubrica asta ptr ca agentul trebuie sa fie vigilent si sa prinda si alti contravenineti asa ca achiti 1/2 din amenda la orice sucursala CEC sau BCR si daca ai timp trimiti prin posta cu confirmare de primire chitanta si copia pv unitatii de politie din care face parte agentul constatator.


"Conform procesului verbal de constatare a contraventiei seria _______ nr. __________ , încheiat la |__|__|__|__|__|__|__|__| s-a stabilit drept amenda suma de __________________ lei, pe care va trebui sa o achitati la _______________________ , la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale sau la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
Chitanta si copia procesului-verbal se transmit în termen de 15 zile de la comunicare unitatii din care face parte agentul constatator.
Plata se poate efectua si prin instrumente de plata electronice în cadrul Ghiseului virtual de plati, caz în care nu aveti obligatia de a face dovada platii unitatii din care face parte agentul constatator. "

chiar daca le trimiti pastreaza-le bine ptr ca in anul urmator este posibil sa iti vina acasa de la administratia financiara o instiintare ca ai de platit amenda.

in paranteza fiind spus cand intocmesc procese verbale de contraventie politistii ar trebui sa inmaneze si un fluturas cu adresa unitatii de politie unde sa se trimita chitanta si copia pv, asta apropo de lipsa adresei din permisul de conducere si lipsa CI la controlul actelor!:)
Multumesc. Ma interesez de adresa respectiva si o sa trimit chitanta si copie PV.

Pentru plangere ce ar trebui sa trimit?

Ar trebui multe in Romania, dar...
copie proces verbal, copie carte identitate, copie certificat inmatriculare, daca masina este pe numele tau trebuie ca adresa din CI sa corespunda cu cea din certificatul de inmatriculare.
daca ai avut un martor in masina poti sa precizezi acest lucru.
pana la urma ce articole ti-au trecut in pv si cat este amenda? in pv trebuie sa scrie si cat sa achiti 1/2 in 2 zile lucratoare.
Corespund datele, am avut si martor in masina.

Mi-a trecut lipsa centura si lipsa CI (la centura inteleg 36/1 din OUG 195/2002, cealalta nu prea inteleg, 1470...). Amenda este 770 Lei, iar in 2 zile lucratoare este 280 Lei.

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Amenda neprezentare ci alina-maz alina-maz Buna ziua, In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)