avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale intre soti
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale intre soti

Fiti amabili, daca cineva poate sa ma sprijine:

Stim ca in conformitate cu noului Cod Civil, este permisa cesiunea de parti sociale intre soti, insa cu pret, nu cu titlu gratuit (donatie).
Avand in vedere ca partile sociale sunt socotite a fi bunuri comune ale sotilor si in lipsa existentei vreunei conventii matrimoniale de separatie a bunurilor, atunci, daca sotul doreste ca si sotia lui sa figureze ca asociat si detinator a jumatate din partile sociale pe care le detine el intr-o societate - singura varianta este cesiunea clasica de parti sociale intre soti - sotia fiind socotita tert fata de societate?

Sau sotul ar putea face o declaratie notariala prin care sa mentioneze ca atunci cand a aportat la capitalul social, sursa banilor a fost comuna, a ambilor soti si cumva, sa existe o alta solutie pentru intrarea sotiei in societate acum, dar fara sa se mai treaca prin procedura cesiunii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 18:42, 11 Octombrie 2012
Puteti opta pentru cesiunea clasica la valoarea nominala a partilor sociale sau pentru donatie(in acest ultim caz actul se incheie in forma autentica) In niciun caz in baza unei declaratii notariale sotia nu poate sa intre asociat in societate.
Multumesc pentru raspuns, insa este viabila donatia intre soti? Mai ales daca sotii nu au vreo convebntie matrimoniala de separatie a bunurilor?
In completare: este vorba de doi soti care sunt: unul cetatean german, iar celalalt cetatean rus. Casatoria a fost incheiata in Germania. Nu au conventie matrimoniala de separatie a bunurilor! Deci donatia nu cred ca se poate aplica.
Banuiesc ca societatea este inregistrata in Romania... in aceasta situatie fiind aplicabila legea romana in materie de donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea proprietatii in cazul divortului mircea60n mircea60n Doresc sa ma casatoresc si apoi sa cumpar, din resurse personale, o casa ai carei proprietari sa fim amandoi . Exista posibilitatea ca in cazul in care sotia ... (vezi toată discuția)
Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)