Stim ca in conformitate cu noului Cod Civil, este permisa cesiunea de parti sociale intre soti, insa cu pret, nu cu titlu gratuit (donatie).
Avand in vedere ca partile sociale sunt socotite a fi bunuri comune ale sotilor si in lipsa existentei vreunei conventii matrimoniale de separatie a bunurilor, atunci, daca sotul doreste ca si sotia lui sa figureze ca asociat si detinator a jumatate din partile sociale pe care le detine el intr-o societate - singura varianta este cesiunea clasica de parti sociale intre soti - sotia fiind socotita tert fata de societate?
Sau sotul ar putea face o declaratie notariala prin care sa mentioneze ca atunci cand a aportat la capitalul social, sursa banilor a fost comuna, a ambilor soti si cumva, sa existe o alta solutie pentru intrarea sotiei in societate acum, dar fara sa se mai treaca prin procedura cesiunii?
Puteti opta pentru cesiunea clasica la valoarea nominala a partilor sociale sau pentru donatie(in acest ultim caz actul se incheie in forma autentica) In niciun caz in baza unei declaratii notariale sotia nu poate sa intre asociat in societate.
In completare: este vorba de doi soti care sunt: unul cetatean german, iar celalalt cetatean rus. Casatoria a fost incheiata in Germania. Nu au conventie matrimoniala de separatie a bunurilor! Deci donatia nu cred ca se poate aplica.