avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara,as dori sa stiu daca e un termen stabilit pt. a depune actele pt. o succesiune.Tatal meu a decedat iar mama m-a intrebat si nu stiu ce sa-i raspund.Se refera daca dupa trececera unui anumit timp se va plati mai mult la notar. Multumesc o seara buna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
Drujescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Drujescu , utilizator 12:47, 7 Octombrie 2012
Potrivit O.G. nr.12/1998, republicată în M.Of. nr.586/2002, cu modificările şi completările ulterioare, actele şi serviciile notariale, care se îndeplinesc de către notarii publici, sunt supuse taxelor de timbru. Taxele de timbru pentru actele şi serviciile notariale se datorează anticipat, cu excepţia taxelor pentru efectuarea procedurii succesorale, care se datorează până la eliberarea certificatului de moştenitor.
Codul fiscal, prin art.284 referitor la facilităţi fiscale pentru persoane fizice, prevede că nu se datorează taxa asupra succesiunii, prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notarială, republicată, cu modificările ulterioare, dacă încheierea procedurii succesorale a fost făcută în termen de un an de la data decesului autorului bunurilor.
Va multumesc!
Daca dezbateti succesiunea in termen de un an de la data decesului, nu veti plati impozitul pe transferul proprietatii imobiliare, in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale. Indiferent de data la care dezbateti succesiunea veti plati, insa, onorariul notarului public si eventualele taxe aferente operatiunilor de Carte Funciara.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe la tranzactionarea imobilelor dory.na dory.na Buna ziua, As vrea sa intreb ce taxe i se percep celui care cumpara un imobil ? :-/ Dar celui care vinde ? Vorbesc despre tranzactii intre persoane ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru DayNight DayNight Dacă succesiunea a fost făcută în mai puțin de un an de zile de la decesul unie persoane, este scutire de taxă pe acest interval de timp (1 an)? În ... (vezi toată discuția)
Taxele de timbru pentru un proces de succesiune Buna ziua, Sint interesat in gasirea unui avocat sa ma reprezinte intr-un proces legat de obtinerea unei mosteniri . Cam care ar fi onorariul pentru ... (vezi toată discuția)