Care sunt conditiile obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului?
Mentionez o data de nastere posibila15.03.2013.Perioada de contributie la CAS 08.1991-01.08.2011; 16.05.2012 posibil pana la perioada de concediu prenatal.
Am intrebat la "Sanatate" mi s-a spus ca e posibil doar daca in ultimile 12 luni lucrate anterioare datei nasterii am contribuit la plata CAS-ului.
Ce alte posibilitati ar mai fi? Pt ca nu mi se pare normal sa contribui atatia ani si doar pt o perioada de doar 2 luni sa nu pot beneficia de acest
drept.
buna.am fost in aceeasi situatie ca si tine.Daca contractele de munca au fost pe perioade determinate te incadrezi la OUG 111/2010 art. 2 alin. 5, punctul j. Mai citeste bine toata ordonanta. Sper sa reusesti
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta de urgenta 111/2010
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
j) se afla in perioada de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract de munca pe durata determinata, asa cum este aceasta definita de Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
Buna ziua,
Sunt o viitoare mamica si as vrea sa va cer cateva informatii legate de indemnizatia de crestere a copilului. Am lucrat din 1 septembrie 2008 pana la 31 august 2012 cu contract pe perioada determinata in invatamant, Braila. In septembrie 2012, mutandu-ma in Bucuresti, m-am angajat la o gradinita particulara, insa abia pe data de 27 septembrie mi-au facut contract de munca si doar pentru o luna, respectiv pana pe data de 27 octombrie. Din aceasta data sunt in somaj. In aceste conditii pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?
1. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
2. Perioada de somaj indemnizat se ia si ea in calcul celor 12 luni premergatoare nasterii copilului ca perioada asimilata celor de realizare a veniturilor din salarii.
3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
6. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
8. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Buna seara,
Va mai deranjez cu o intrebare - in adeverinta pe care mi-au dat-o cei de la somaj spre a fi completata de angajator in vederea beneficierii de concediu pre si postnatal , cu venitul brut pe ultimele 6 luni, in ultima coloana se cere " Fond total salarii ptr. care s-a virat 0,85 %" ... intrebarea mea este - fondul total de salarii trebuie notat pentru fiecare luna in parte?
Concediu prenatal
rox187
Buna ziua! La ultimul loc de munca, am vechime de 3 ani, insa pe 18.01.2013, s a incheiat contractul de munca, pe 22.02.2013, mi s a inregistrat dosarul de ... (vezi toată discuția)