1. In sectorul bugetar , beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
2. C.mun. prevede la art.83 , contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
.....
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
....
Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.
3. Incetarea c.i.m. se face in aceleasi conditii , exceptie facanda situatia incetarii de drept a c.i.m. prevazuta la rt.56 alin.1 lit.c C.mun.