buna ziua as vrea sa stiu si eu daca sotia poate sa cumpere o casa numai pe numele ei si daca nu cum se poate face ca sa nu apara numele meu in acte escluzand divortu
Oricare dintre soti poate cumpara in timpul casatoriei un bun imobil, dar se prezuma ca bunul respectiv fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun.
Ca sa fie bun propriu al sotului ce il cumpara, va trebui precizat in mod clar in contract provenienta banilor (ex. banii cu care se achizitioneaza bunul respectiv provin in mod exclusiv din vanzarea unei mosteniri a celui ce cumpara... sau: banii provin dintr-o donatie facuta exclusiv celui ce cumpara... etc. etc,etc...)
Se poate ca in acte sa figureze doar sotia, insa asta nu inseamna ca imobilul dobandit nu poate fi considerat bun comun, fiind dobandit in timpul casatoriei. Daca sunteti casatoriti de mai mult de un an puteti opta pentru modificarea regimului matrimonial optand pentru regimul separatiei de bunuri, precizand in cadrul conventiei incheiate in acest sens care bunuri sunt proprii fiecarui sot. Daca aceasta conventie este incheiata in frauda creditorului unuia dintre soti, aceasta poate fi atacata in termen de un an de la data incheierii conventiei. Conventia trebuie facuta inainte de a cumpara imobilul si va opera pentru bunurile dobandite ulterior incheierii ei.