Casa locala a procedat legal.Drepturile se acorda incepand cu luna viitoare a depunerii adeverintei.Daca adeverinta era la dosar de la inceput,iar din greseala nu era luata in calcul,atunci se aplicau prevederile art.107.
In primul rand va multumesc pentru raspuns!
Am gasit DECIZIA CIVILA NR.1934R pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, din care citez:
Prima instanța a apreciat ca drepturile de pensie recalculate, prin luarea in considerare a întregilor perioade de activitate desfșurate în condiții speciale de munca, se cuvin reclamanților nu de la data de întâi a lunii urmtoare celei în care noile adeverințe au ajuns la dosarele de pensionare, conform art.52 alin.1 lit.b) din Legea nr.179/2004, ci de la data înscrierii la pensie, în limita termenului general de prescripție de 3 ani. În cazul reclamanților, ale cror drepturi inițiale au fost stabilite începând cu data de 01.04.2005, prescripția nu a intervenit.
A mai reținut prima instanț c eroarea în stabilirea si plata drepturilor de pensie cuvenite reclamanților justifica revizuirea drepturilor, de la data nașterii lor. Adeverințele eliberate in baza hotrârii judectorești nu trebuie considerate ca fiind înscrisuri noi, care sa justifice acordarea drepturilor începând cu data de întâi a lunii urmtoare, ci înscrisuri care corecteaz erorile din dosarele de pensionare, svârșite chiar de ctre paratul Ministerul Internelor și Reformei Administrative, prin direcțiile subordonate si pentru care trebuie sa rspund.
Este o situatie similara cu cea expusa de mine, doar textele de lege difera. Ce parere aveti?
Precizez inca odata faptul ca eu nu sunt jurist.
Pentru mine art.107 este foarte clar:
Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Nu va incadrati in cele de mai sus.
Art. 107
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Potrivit celor postate,va incadrati in art.107(3)
Ceea ce prezentati,este o hotarare judecatoreasca.
Daca in ceea ce priveste eliberarea,sau incadrarea in grupele superioare de munca,nu s-a respectat legea in cazul D-voastra,atunci veti primi drepturile restante in termenul general de prescriptie doar in urma unei hotarari judecatoresti.
Precizez ca este interpretarea mea,care poate fi contrazisa de catre juristi.
Consider ca in cauza nu ne aflam în prezenţa adăugării unor venituri si/sau stagii de cotizare, ci în situaţia prevăzută de art. 107 pct. 1,2 din Legea 263/2010, deoarece perioada de referinţă a fost avută în vedere la pensionare, însă încadrarea în grupa III-a de muncă a fost eronat stabilită. Mentionez ca in anul 2012 prin Sentința civilă s-a constatat că, în aceeaşi perioadă am desfășurat o activitate care se încadrează în grupa II-a de muncă.
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu va contrazic de dragul de a ma afla in treaba, incerc doar sa ma lamuresc si va multumesc inca o data pentru ajutorul dat.
Eu nu mi-am propus sa va contrazic.
Parerea mea ramane:Casa locala nu va v-a plati restante in termenul general de prescriptie,decat in urma unei hotarari judecatoresti.Rog sa fiu contrazis de catre juristi.Eu va doresc mult succes in ceea ce doriti sa obtineti.