Buna ziua,sora mea ar vrea sa se casatoreasca aici in Germania A adus din Romania certificatul de divort tradus ,semnat de notar dar neapostilat,aici i se cere apostila pe el si vechiul certificat de casatorie.La data divortului nov 1996,actul i a fost retinut la Starea Civila ptr anulare.A fost la ofiterul de stare civila si i s a spus ca actul nu este la ei,autoritatile germane cer originalul sau o adeverinta de la Starea Civila ca certificatul a fost anulat.Are si un act de la notar care atesta ca nu mai are nicio casatorie incheiata pe teritoriul Romaniei sau a altui stat.
Va intreb,daca in caz ca nu se mai gaseste actul original,autoritatea de stare civila poate elibera un duplicat?
Acesta trebuie apostilat la notar?
Va intreb si va rog sa imi raspundeti ca sora mea sa stie exact,cand va pleca in Romania ce acte sunt necesare ptr a incheia casatoria aici?
Va multumesc din suflet
Sora dvs. poate solicita eliberarea unui nou certificat de casatorie, de aceasta data cu mentiunea de divort in cuprinsul certificatului. Dupa care, apostileaza certificatul la prefectura (nicidecum la notar, la notar doar se face copie legalizata)si il poate folosii in Germania. Acest lucru il poate solicita si prin imputernicit, nu este necesar sa se deplaseza dumneaei in Romania. Daca totusi vine sora dvs. in Romania si doreste sa se casatoreasca in Germania va indic sa solicite de la starea civila de la locul de nastere, personal, prin corespondenta de la starea civila, ori prin imputernicit, eliberarea unei adeverinte de cutuma-anexa 9- din care sa rezulte ca a fost casatorita si a divortat, necesara incheierii casatoriei in Germania. Dupa care apostileaza certificatul de nastere, cel de casatorie si adeveinta de cutuma la prefectura. Sentinta de divort se apostileaza la Tribunalul Judetean.
Va multumesc din suflet ptr raspuns si intelegeti ca sora mea si eu tot incercam sa lamurim problema,dar aici ,cu limba noastra germana aproximativa si restul engleza poate nu intelegem exact ce ni se cere.
Va multumim si permiteti mi sa va consider prieten in aceasta comunitate,pe de o parte noi cei care suntem departe de tara si oarecum limitati in cunostinte si d vs cei, care cu profesionalism ne ajutati sa ne descurcam cu problemele juridice si de procedura care apar.
Cu stima si prietenie,Alex,Germania