avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxe publicitate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxe publicitate

buna ziua
As dori sa stiu si eu ce taxe, tva, etc se aplica pentru publicitatea indoor si outdoor, eventual o sursa de informare sigura.
Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: leopoldina , utilizator 10:46, 22 Iunie 2011
Codul Fiscal:
CAP. VI

Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate

Taxa pentru serviciile de reclama si publicitate

ART. 270

(1) Orice persoana, care beneficiaza de servicii de reclama si publicitate in Romania in baza unui contract sau a unui alt fel de intelegere incheiata cu alta persoana, datoreaza plata taxei prevazute in prezentul articol, cu exceptia serviciilor de reclama si publicitate realizate prin mijloacele de informare in masa scrise si audiovizuale.

(1^1) Publicitatea realizata prin mijloace de informare in masa scrise si audiovizuale, in sensul prezentului articol, corespunde activitatilor agentilor de publicitate potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, cu modificarile ulterioare, respectiv publicitatea realizata prin ziare si alte tiparituri, precum si prin radio, televiziune si Internet.

-------------

Alin. (1^1) al art. 270 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

(2) Taxa prevazuta in prezentul articol, denumita in continuare taxa pentru servicii de reclama si publicitate, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia persoana presteaza serviciile de reclama si publicitate.

(3) Taxa pentru servicii de reclama si publicitate se calculeaza prin aplicarea cotei taxei respective la valoarea serviciilor de reclama si publicitate.

(4) Cota taxei se stabileste de consiliul local, fiind cuprinsa intre 1% si 3%.

(5) Valoarea serviciilor de reclama si publicitate cuprinde orice plata obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta pentru serviciile de reclama si publicitate, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata.

(6) Taxa pentru servicii de reclama si publicitate se varsa la bugetul local, lunar, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei in care a intrat in vigoare contractul de prestari de servicii de reclama si publicitate.

Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate

ART. 271

(1) Orice persoana care utilizeaza un panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate intr-un loc public datoreaza plata taxei anuale prevazute in prezentul articol catre bugetul local al autoritatii administratiei publice locale in raza careia este amplasat panoul, afisajul sau structura de afisaj respectiva.

(2) Valoarea taxei pentru afisaj in scop de reclama si publicitate se calculeaza anual, prin inmultirea numarului de metri patrati sau a fractiunii de metru patrat a suprafetei afisajului pentru reclama sau publicitate cu suma stabilita de consiliul local, astfel:

a) in cazul unui afisaj situat in locul in care persoana deruleaza o activitate economica, suma este de pana la 23 lei;

b) in cazul oricarui alt panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate, suma este de pana la 17 lei.

---------------

Alin. (2) al art. 271 a fost modificat de pct. I din anexa la HOTARAREA nr. 1.514 din 25 octombrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 935 din 17 noiembrie 2006.

(3) Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate se recalculeaza pentru a reflecta numarul de luni sau fractiunea din luna dintr-un an calendaristic in care se afiseaza in scop de reclama si publicitate.

(4) Taxa pentru afisajul in scop de reclama si publicitate se plateste anual, anticipat sau trimestrial, in patru rate egale, pana la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.

(5) Consiliile locale pot impune persoanelor care datoreaza taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate sa depuna o declaratie anuala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.

Scutiri

ART. 272

(1) Taxa pentru serviciile de reclama si publicitate si taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate nu se aplica institutiilor publice, cu exceptia cazurilor cand acestea fac reclama unor activitati economice.

(2) Taxa prevazuta in prezentul articol, denumita in continuare taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate, nu se aplica unei persoane care inchiriaza panoul, afisajul sau structura de afisaj unei alte persoane, in acest caz taxa prevazuta la art. 270 fiind platita de aceasta ultima persoana.

(3) Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate nu se datoreaza pentru afisele, panourile sau alte mijloace de reclama si publicitate amplasate in interiorul cladirilor.

(4) Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate nu se aplica pentru panourile de identificare a instalatiilor energetice, marcaje de avertizare sau marcaje de circulatie, precum si alte informatii de utilitate publica si educationale.

(5) Nu se datoreaza taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate pentru afisajul efectuat pe mijloacele de transport care nu sunt destinate, prin constructia lor, realizarii de reclama si publicitate.

Daca fac reclama intr-un wc de restaurant, datorez cumva taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate ?
In textul legii e mentionat orice spatiu public. Eu daca vand publicitate in toaleta unui restaurant
se considera spatiu public? Restaurantul apartine unei persoane juridice nu e strada, statie de metrou etc...
Va multumesc pt lamurire.
Recunosc ca nu m-am gandit la asta pana acum, dar banuiesc ca nu patiti taxa la primarie, insa tot trebuie sa aveti un contract cu proprietarul wc-ului.
Buna ziua
Referitor la spatiul aerian ,(publicitate de tip avion+banner publicitar sau balon cu aer cald+banner )imi puteti spune ce reglementeri exista in vigoare ,eventual taxe de publicitate

Va multumesc
Buna ziua,
Daca firma mea are sediul intr-o cladire de birouri, iar proprietarul cladirii e si proprietarul terenului din jurul firmei, firma mea poate sa amplaseze/afiseze vre-un mijloc de semnalizare al firmei(totem, mesh, afis, banner, people stopper etc) in exteriorul cladirii, pe terenul proprietarului, fara sa plateasca taxe si fara sa-i trebuiasca vre-o autorizatie/aviz?
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Taxa pentru reclama si publicitate View View In baza art. 271 din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 societatiile au obligatia de a depune declaratie fiscala pentru taxa de afisaj. Intrebarea mea este o ... (vezi toată discuția)
Banner la geam alex_21 alex_21 buna ziua, sunt nou pe acest forum, si nu stiu exact unde sa pun acest subiect, rog moderatorul sa il mute unde ii este locul.Mi-am deschis de curand o firma ... (vezi toată discuția)
Cadouri oferite clientilor cu materiale publicitare andabej andabej Concret, asa cum probabil fac toti, de sarbatori se ofera clientilor cate un pix, agenda, ceas etc. care contine logo-ul si sigla firmei care le ofera. ... (vezi toată discuția)