Buna ziua as avea o intrebare daca ma poate ajuta cineva cu un sfat.Momentan lucrez la o firma,contractul meu este pe program de 8 ore de ora 9 la ora 17 (asa este stipulat in contract) cu un salariu net de 1500 RON pentru munca mea efectuata in acest interval in de luni pana vineri.Am urmatoarea problema, in afara celor 3 luni de training si proba in care am lucrat de la 9 la 17 am fost trecut pe program de 12 ore de luni pana duminca cu o saptamana libera tura exclusiv de noapte.Nu mi se da nici un spor de noapte la salariu si nici daca lucrez in zile de sarbatore care sunt zile libere date de lege nu primesc renumeratie sau nici macar o zi libera in plus.Deja dupa 2 luni de cand am vazut ca nu primesc la salariu nimic in plus pentru orele de noapte si pentru zilele de sarbatoare am fost la HR ca sa intreb si mi sa spus ca eu nu primesc nimic in plus pentru ca am salariul mai mare fata de ceilalti (cu o precizare ca salariul meu este mai mare deoarece postul meu implica contracte cu alte tari iar eu vorbesc la nivel nativ o limba foarte grea).Cu riscul de a ma repeta in contractul meu se specifica ca activitatea mea se desfasoara de L-V de ora 9-17 si sunt recompensat cu 1500 RON iar la interviu mi-a fost promis sporul de noapte si toate cele dar nimica.Pana acum am strans 20 de luni de tura de noapte in care nu am primit nimica ca sa nu mai vorbesc de zile de Paste,Craciun si multe alte sarbatori legale.Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat si ce as putea sa fac in acest caz.
Singurele modalitati de actiune ale dvs sunt : sesizarea ITM-ului si /sau actoiune ain instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat sa va plateasca sporurle respective ...
Potrivt art.125 alin.2 C.mun., salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
In aceste conditii veti putea beneficia :
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Ture 24 ore
Vulturudac
Daca lucrez in ture 24 ore cate zile libere am dreptul legal,dupa servici?
Am dreptul la plata spor noapte si spor sarbatori daca tura cade in sarbatoare cu ... (vezi toată discuția)