avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna seara, m-am lovit de o problema la locul de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna seara, m-am lovit de o problema la locul de munca care are ...

buna seara, m-am lovit de o problema la locul de munca care are urmatorii factori:
salariu de baza este 2451, locul de munca implica o perioada de lucru de 20h respectiv in weekend pe timpul noptii.
- pe luna iulie am incasat 1832 lei pentru 8 zile insa pe luna august am incasat 1872 pentru 9 zile din care 1 a fost de concediu de odihna
- peste cele 9 zile din luna august am avut inca o zi de lucru in timpul saptamanii adica ziua de 15 august care a fost sarbatoare legala.

Intrebarea mea este, lasand la o parte ca acea zi de concediu a fost uitata din salariu, pentru ziua cu ore suplimentare, 8 ore mai exact, calculul nu este de 75% ore suplimentare, 25% spor de noapte si 200% sarbatoare legala? Pentru ca angajatorul asa mi-a spus inainte sa prestez ziua respectiva insa acum se face ca ploua si as dori sa ma adresez ITM insa nu as vrea sa o fac degeaba, multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 9 Septembrie 2024
Nu este asa cu sporurile ...

1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila i
n termenul mentionat mai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Angajatorul nu are obligatia sa plateasca sporul de nopate

Legea, art.126 C.mun., lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, as vrea sa stiu cum este corect sa se compenseze munca in urmatoarele cazuri: 1. - ore lucrate in weekend 2. - ore suplimentare 3. - ore lucrate ... (vezi toată discuția)
Sporul de noaptesi turele de sambata si duminica burlacuirina burlacuirina Sotul lucreaza ca portar in cadrul serviciilor stundetesti Gheorghe Asachi.Are 4 luni de cand nu beneficiaza de sporul de 25% pt tura de la ora 22 la ... (vezi toată discuția)