Am fost in concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani in acest timp firma la care lucram a intrat in procedura de faliment, as vrea sa-mi depun dosarul pentru ajutorul de somaj, cei de la somaj mi-au cerut o decizie data de firma ca nu mai au nevoie de mine, fostul administrator al firmei mi-a zis ca nu mai poate sa-mi dea aceasta decizie ca nu mai are nici un drept de semnatura daca firma e in faliment. Se poate sa-mi accepte dosarul de somaj fara decizia asta. Cum sa procedez?
Am fost la Oficiul Registrului Comertului si am aflat ca firma nu e in lichidare. Administratorul firmei a mintit ca ar fi in lichidare, mai am vreo solutie de unde pot lua decizia de incetarea a c.i.m. pentru a putea beneficia de somaj? Ce pot face?
De la angajator se poate lua aceasta decziie de incetare a raportului de munca ...
Art.8 din HG nr.500/2011 prevede:
3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
...
Refuzul angajtorului de a va comunica decizia de incetare a c.i.m. poate fi sesizat ITM-ului, constituind contraventie sanctionata cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.