avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru sau cu acte in regula?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru sau cu acte in regula?

Buna.As vrea sa va spun si eu scurta mea "povestioara" si vreau de asemenea sa stiu parerile voastre si primesc cu mare drag orice sfat in legatura cu problema mea. Am lucrat la o agentie de publicitate aproximativ 4 luni de zile. Era primul meu loc de munca stabil, tinand cont k abia terminasem facultatea, deci nu aveam carte de munca. In primele zile de lucru am incheiat un contract de munca dar eu nu am primit nici un exemplar pana in momentul de fata.De fapt nici nu stiu daca a fost trimis la ITM sau nu.Deci mai mult ca sigur nu am nici carte de munca.Nu mai lucrez la acea agentie de o saptamana si am plecat fara a mi se cere sa stau 15 zile in preaviz, ceea ce ma pune pe ganduri.In plus, in timpul cat am lucrat nu primeam fluturas de salariu knd luam banii iar in ultima perioada primeam banii cu intarziere.Chiar si acum mai am bani de luat de la agentie.Mai am cateva colege in aceeasi situatie, ele nici nu au incheiat contract de munca, iar o alta colega care avea carte de munca, a primit-o inregistrata cu un salariu mult mai mic fata de cel pe care il lua(a primit cartea de munca prin posta la 2 saptamani dupa ce a renuntat la locul de munca).In plus am gasit la agentie contractul ei de munca, pe care seful nu i l-a dat.Problema este ca nu este acelasi contract pe care l-a incheiat la cateva zile dupa angajare.Este un alt model, continutul este probabil acelasi, iar in locul salariului stabilit atunci era trecut acel salariu mult mai mic.Insa pe ultima pagina era o semnatura care trebuia sa fie a ei.In conditiile date este prea putin probabil sa fie semnatura ei, ea nestiind de existenta acelui contract, ci de cel incheiat la inceput cu alta suma pe post de salariu,contract care bineinteles nu i-a ajuns in mana.
Noi, toate fetele care am fost angjate acolo dorim sa depunem o plangere la ITM , dar as vrea sa stiu care este procedura si daca mai are vreun sens sa mergem acum daca nu mai sunteem angajate acolo.
Astept sugestiile voastre.
Multumesc! :D
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 27 Ianuarie 2009
Mai am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Pentru prima saptamana de lucru nu am primit banii, seful ne-a zis ca ii opreste drept garantie si ii vom primi in momentul cand vom inceta activitatea in cadrul agentiei. Vreau sa stiu daca este legal sa se faca asa ceva, pentru ca eu nu am primit garantia nici pana acum.
Este ilegala orice oprire din salariu fara o decizie in acest sens. Faceti o solicitare scrisa si trimisa postal cu confirmare de primire.
Exista insa 2 explicatii pentru care nu ati primit banii :
1. aveti deja semnat statul iar in acesta figureaza intreaga suma fara sa existe specificat ca nu ati primit toti banii,
2.saptamana respectiva nu apare in CIM, este modalitatea de exploatare a angajatorilor care nu platesc asa zisa saptamana de " proba"
ralucaSibiu a scris:

Mai am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Pentru prima saptamana de lucru nu am primit banii, seful ne-a zis ca ii opreste drept garantie si ii vom primi in momentul cand vom inceta activitatea in cadrul agentiei. Vreau sa stiu daca este legal sa se faca asa ceva, pentru ca eu nu am primit garantia nici pana acum.



1. Orice garantie se opreste in baza unui contract scris. In acest sens, se exprima si art.11 alin.1 din Legea nr.22/1969
2. Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Societatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
3. In acest sens, adresati-va ITM-ului sau formulati o actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical si acordarea bonurilor val.de masa,plusul la casa de marcat victor0744 victor0744 As dori daca se poate sa ma lumineze si pe mine cineva.Am mai intrat pe un forum de contabilitate dar fara raspuns. Asadar am avut un concediu medical de 10 ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani opriti ca garantie unui angajat gestionar musatmihai1988 musatmihai1988 buna seara , o sa intru direct in subiect tatal meu este gestionar de vreo 10 ani la o firma de constructii avand in gestiune multiple bunuri lunar i se oprea ... (vezi toată discuția)
Garantie anisoara_ana anisoara_ana am lucrat la o firma unde am garantie 300 euro, cum trebuie sa procedez sa o primesc. (vezi toată discuția)