avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu un divort. Este vorba de o femeie care nu mai poate locui efectiv cu sotul ei, acesta din urma se comporta ca si cum ar avea probleme psihice ( spun se comporta, pentru ca niciun medic nu l-a internat intr-un spital psihiatric pe motiv ca acesta nu este de acord cu internarea ) : o urmareste la serviciu, ii creaza mereu probleme oriunde merge, isi consuma pensia pe bautura, sotul fiind pensionar isi dedica practic viata necajind pe cei din jur. Acestia au 3 copii majori, dintre care numai unul locuieste cu cei 2 parinti. Atat sotia cat si copii au incercat sa rezolve problema sotului, dar le este cu neputinta atata vreme cat sotul nu accepta ajutor specializat din partea medicilor. Prin urmare, am 2 intrebari:
1. In situatia unui divort cu care sotul nu este de acord, cum se procedeaza?
2. Daca ambii soti au contribuit la achizitionarea bunurilor comune cum se realizeaza partajul in practica, daca nu exista intelegere intre cei 2 soti? Bunurile comune sunt practic 2 case, dar localizate total diferit, una in apropriere de oras si una la tara, care estimativ ar valoara diferit.
Va multumesc!
1. Divortul in cazul in care sotii nu se pun de acord se poate acorda pe calea instantei de judecata. In acest caz, sotia va apela la serviciile specializate ale unui avocat si va chema in judecata pe sot pentru desfacerea casatoriei.
2. Proprietatea comuna a sotilor este aceea a proprietatii in devalmasie. In practica, bunurile vor fi impartite in asa fel incat cotele sa fie de 50-50. Cu privire la cele doua case, se pot propune mai multe variante. De ex, proprietatea devalmasa asupra casei de la oras sa devina una pe cote parti 50-50 etc.
Daca partile nu sunt de acord cu un divort notarial, atunci singura varianta este cea a actiunii in instanta, unde se vor administra probe (martori, inscrisuri).

In privinta partajului, acesta se va efectua dupa ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de divort. Parerea mea este ca partajul se va putea face in natura, prin atribuirea fiecarui sot a cate unei locuinte, urmand ca diferenta de valoare dintre cele 2 imobile sa fie egalizata prin plata unei sulte.
Cu privire la partaj, depinde unde au locuit partile, care e situatia financiara (adica si posibilitatea de plata a sultei), situatia locativa (alte locuinte proprietati exclusive).

Privitor la divort, se aduc probe privind situatia concreta de fapt si se pronunta divortul. Dureaza un pic, oricum parjatuln e cel mai costisitor ca timp, nervi si bani, nu divortul. Ar trebui sa discute totusi cu un avocat, macar de informare, sa ii explice ce inseamna si un acord etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! 1. doresc sa va intreb dacă se poate încheia între ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna seara! 1. Doresc sa va intreb dacă se poate încheia între soți ( fără ca aceștia sa divorțeze, nu se pune problema unui divorț), dacă se poate ... (vezi toată discuția)
Partaj divort PetronelaCamelia PetronelaCamelia Salutare. Am o intrebare legata de urmatoarea situatie: Daca un cuplu a divortat dupa o casnicie indelungata dupa care au inceput demersurile de partaj pentru ... (vezi toată discuția)
Partaj și pensie alimentara cavaler2013 cavaler2013 Buna ziua, dacă soția ar introduce divorț, casa fiind bun comun, se face divorț și apoi partaj și se hotărăște cât va fi pensia alimentara și tutela ... (vezi toată discuția)