avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! 1. Doresc sa va intreb dacă se poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! 1. Doresc sa va intreb dacă se poate încheia între ...

Buna seara! 1. Doresc sa va intreb dacă se poate încheia între soți ( fără ca aceștia sa divorțeze, nu se pune problema unui divorț), dacă se poate incheia act ( partaj, sau nu știu …!) , in sensul ca: ei sunt căsătoriți im regimul comunității legale, dețin împreuna o casa , o proprietate care este bun comun, figurând pe ambii soți in proporție de 50/50 la suta, sau 1/1 ,…, ; cum se procedează dacă sotul dorește ca toată casa sa fie trecută doar pe soție, încât, in eventualitatea unui divorț, casa sa fie doar a ei? Aceasta este prima întrebare. 2). A doua întrebare: in schimb și la înțelegere cu soția, urmează sa cumpere o alta proprietate , care , prin înțelegere dintre cei doi, de comun acord, aceasta noua proprietate sa fie trecută pe soț, iar casa comuna sa devină doar a soției? Așa s-au înțeles cei doi. Cum sfătuiți sa procedeze in aceasta situație? Noua proprietare urmează sa fie cumpărată. Ei împreuna o vor cumpara. Dar, cum sa procedeze? Sa cumpere aceasta noua proprietate in prima faza pe amândoi, iar ulterior sa se facă între cei doi soți un act de partaj voluntar cu privire la cele doua proprietăți? Sau exista o alta varianta legală, corecta pentru amândoi încât, exact când se cumpara noua proprietate , aceasta sa fie trecută direct pe soț- concomitent cu trecerea casei comune pe soție? Încât sa fie amândoi protejați si im viitor, indiferent dacă vor rămâne sau nu căsătoriți ? Adică, soția sa fie protejata ca acea casa va rămâne doar a ei( in caz de divorț), iar noua proprietate doar a soțului? Cum sa procedeze soții in aceasta situație, încât sa fie încheiat un act legal corect si protectiv pt ambii soți, fiecare sa fie protejat cu proprietatea lui? Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:23, 3 Februarie 2022
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fac partaj pe locuinta aia si cu sulta ^primita^ ( banii care sunt stransi pt a doua) care reprezinta bunul propriu al sotului in urma partajului, cumpara noua casa specificand in act ca va cumpara in nume propriu, iar sotia poate da declaratie ca banii cu care cumpara sunt proprii, astfel casa va fi bun propriu.
in alta varianta, cumpara casa si fac apoi partaj, o casa sotului, o casa sotiei. varianta asta e mai scumpa, dar mai clara, dpdv al actelor..
alta varianta ar fi sa isi schimbe regimul matrimonial in cel al separatiei conventionale de bunuri, fac partaj la casa actuala si apoi sotul cumpara casa ca bun propriu. varianta asta e cam ca prima, doar ca e mai buna decat prima, dar mai ieftina ca a doua..
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc frumos!
Buna ! Legat de acest act de partaj voluntar între soți , ei fiind căsătoriți, va intreb : dacă , in viitor, vor divorța, iar acum cât sunt căsătoriți împart cele doua proprietăți prin act de partaj voluntar între ei, soția este protejata cu proprietatea ei și invers? Sotul de soție , este protejat cu aceasta proprietate? …in sensul ca niciunul din ei nu vor putea ataca vreodată sau sa aibă pretenții la divorț sau după divorț, cu privire la bunul partajat ? Adică pretenții ulterioare cu privire la proprietatea la care a renunțat prin partaj? Mulțumesc! Adică sa încheie un act cât mai sigur și protectiv , sau cu clauze? Eu știu?
Ce se stabilește prin partaj, nu e afectat ulterior prin divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul vietii peters peters Suntem doi frati la parinti iar fratele meu isi doreste partea de mostenire, parintii fiind inca in viata. Cum credeti ca ar fi cel mai intelept de procedat, ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj imobil cu uzufruct viager ContSters426144 ContSters426144 Buna ziua! As avea si eu o intrebare..M-am casatorit in anul 2012, iar in anul 2013 fratele sotului l-a despagubit pe sotul meu si i-a dat suma de 41ooo de ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune fiind căsătoriți Sabie alyna Sabie alyna Bună ziua doresc sa fac o intrebare, Eu sunt căsătorită de 4 ani de zile si inainte de căsătorie primaria unde sa facut căsătoria nia cerut sa ... (vezi toată discuția)