avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort, partaj imobil cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort, partaj imobil cu uzufruct viager

Buna ziua!
As avea si eu o intrebare..M-am casatorit in anul 2012, iar in anul 2013 fratele sotului l-a despagubit pe sotul meu si i-a dat suma de 41ooo de mii de euro, noi ne-am luat un apartament cu 2 camere.In acte suntem trecuti amandoi ..Intre timp parintii mei au cumparat un apartament cu 2 camere si ne-au trecut in contractul apartamentului si pe noi (eu si sotul)iar parintii mei uzufructul viager adica suntem 4 in contract .Intrebarea mea este: daca divortez,sotul meu are dreptul la casa parintiilor mei?Care sunt procedurile partajului ?astept va rog un raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
ContSters426144, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:25, 3 Aprilie 2017
In acte suntem trecuti amandoi .

Cum se numesc actele? Contract de vanzare cumparare?
da,contract de vanzare cumparare.
Da, si sotul are dreptul. Este bun dobandit in timpul casatoriei.
Procedurile partajului depind de calea pe care o alegeti. Fie sa incheiati partajul la notar (de comun acord) fie pe cale judecatoreasca.
In orice imprejurare sunt 3 variante:
- unul dintre dvs ramane cu apartamentul, iar celelalt primeste o suma de bani reprezentand contravaloarea dreptului la jumatate. Suma o stabiliti impreuna sau o stabileste instanta.
- unul dintre dvs ramane cu apartamentul, iar celalalt nu are pretentie la nimic
- apartamentul se partajeaza in natura. De exemplu, dvs luati un dormitor, sufrageria si baia, iar sotul un alt dormitor, holul si bucataria.
pai si apartamentul parintilor mei ce se intampla cu el?sunt disperata,nu vreau sa ii las pe drumuri ,ei stau acolo in apartamentul lor,numai ca in contractul de vanzare cumparare la notar am facut uzufructul (adica pana ''mor'' ei, parintii mei, noi sa nu ii dam afara din casa,ceva de genul acesta) proprietari fiind eu si sotul meu ,nu cred ca ma-m exprimat eu destul de bine povestiind.
in total sunt 2 apartamente .
Primul apartament cumparat dupa nunta provine din banii fratelui sotului ,am cumparat cu banii jos un apartament ,avem un contract de vanzare cumparare ,sotul s-a dus singur la notar ,pe mine nu ma luat sa semnez nimic.Dar in contract scrie si numele meu.
Iar al doilea apartament provine de la parintii mei , avem un contract de vanzare -cumparare si suntem trecuti toti 4numai ca parintii mei sunt cu uzufructul viager deci numai sunt proprietari pe deplin ?
Asta e dilema mea ce se intampla cu apartamentul parintilor mei?
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
ContSters426144, utilizator
In mod firesc se imparte totul intre soti, adica ambele apartamente, cu respectarea uzufructului parintilor (adica impartiti nuda proprietate din cel al parintilor). Firesc ar fi, avand in vedere ca ambele provin din marinimia rudelor fiecaruia, sa ia sotul apartamentul care vine dinspre rudele sale si dv.pe al parintilor. Adica o intelegere amiabila in acest sens. Daca mergeti in instanta pt.partaj, nu aveti garantata o solutie anume care sa va multumeasca pe ambii. Iar costurild sunt substantiale.

Alte discuții în legătură

Partaj si transfer proprietate BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil, o suma a noastra si una a mamei mada_g mada_g buna ziua, eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau act de vanzare-cumparare roxana.enache roxana.enache Buna ziua, am si eu o nelamurire in privinta unor acte pt un apartament cu 3 camere pe care vor sa mi-l lase parintii mei. Pt ce tip de acte ar trebuii sa ... (vezi toată discuția)