avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort, partaj imobil cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort, partaj imobil cu uzufruct viager

Buna ziua!
As avea si eu o intrebare..M-am casatorit in anul 2012, iar in anul 2013 fratele sotului l-a despagubit pe sotul meu si i-a dat suma de 41ooo de mii de euro, noi ne-am luat un apartament cu 2 camere.In acte suntem trecuti amandoi ..Intre timp parintii mei au cumparat un apartament cu 2 camere si ne-au trecut in contractul apartamentului si pe noi (eu si sotul)iar parintii mei uzufructul viager adica suntem 4 in contract .Intrebarea mea este: daca divortez,sotul meu are dreptul la casa parintiilor mei?Care sunt procedurile partajului ?astept va rog un raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
ContSters426144, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:25, 3 Aprilie 2017
apartamentul sotului provine din partea familie lui(doar banii) , nu este specificat in contractul de vanzare cumparare.
Iar apartamentul parintilor mei cu uzufruct ,sotul are dreptul jumatate?daca sunt trecuti toti 4?
1. "Primul apartament cumparat dupa nunta provine din banii fratelui sotului"

Aveti vreun document incheiat intre sotul dvs si fratele sau? Un contract de donatie de bani sau altceva?
Evident ca nu a fost specificata provenienta banilor in acte, pentru ca ceea ce a facut sotul dvs cu fratele nu e tocmai legal. Se numeste "pact asupra unei mosteniri viitoare" si este interzis de lege. Mai exact, cat timp parintii traiesc, cei doi fii nu aveau de ce sa se despagubeasca, sa-si dea bani, sa tranzactioneze sau sa faca intelegeri.
Nefiind mentionata sursa banilor cu care s-a achizitionat apartamentul, sunteti proprietari amandoi: si dvs si sotul.

2. Oricare dintre soti poate sa mearga sa cumpere si sa semneze singur contractul de vanzare cumparare. Bunul fiind dobandit in timpul casatoriei, va fi comun (se face mentiunea in act ca cel care cumpara este casatorit).

Ca sa sintetizez: bunurile dobandite prin cumparare de oricare dintre soti, impreuna sau separat sunt bunuri comune. Ca a semnat unul, ca e trecut unul, ca ati semnat amandoi, e bun comun.
Bunurile dobandite prin donatie sau mostenire (si aici ma refer ca trebuie sa prezentati un contract de donatie sau un certificat de mostenitor) sunt bunuri proprii.


3. Dreptul de proprietate asupra apartamentului parintilor, a fost divizat in 2:
- dreptul de uzufruct (adica posesia, stapanirea de fapt), care apartine ambilor parinti
- nuda proprietate (stapanirea de drept) care apartine dvs si sotului.
La divort, nuda proprietate va face obiectul partajului.
In concret, se va face o evaluare, iar unul dintre dvs va plati celuilalt o sulta.
Pe parintii dvs nu o sa-i dea nimeni afara din casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj si transfer proprietate BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil, o suma a noastra si una a mamei mada_g mada_g buna ziua, eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau act de vanzare-cumparare roxana.enache roxana.enache Buna ziua, am si eu o nelamurire in privinta unor acte pt un apartament cu 3 camere pe care vor sa mi-l lase parintii mei. Pt ce tip de acte ar trebuii sa ... (vezi toată discuția)