Buna ziua
Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna doua apartamente identice unul este dobandit printr-un act de vanzare cumparare si celalat este preluat de la bunica mea printr-un contract de intretinere in care se specifica "transmiterea se efectuaeza libera de sarcini sau procese cu exceptia uzufructului viager si a interdictiei de instrainare si grevare, care se vor inscrie in CF". Parintii au divortat si vor sa-si imparta bunurile echitabil iar partea care revine mamei sa o treaca pe numele meu. Bunica mea (care a transmis apartamentul ) traieste iar mama mai are un frate care a fost despagubit la data incheierii contractului de intretinere. (1998). Care este cale cea mai simpla de rezolvare ? Va multumesc.
In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca in ceea ce priveste imobilul "obtinut" prin incheierea contractului de intretinere, mama dvs. nu va poate transmite decat nuda proprietate, bunica dvs. fiind in viata sunteti obligata ( ca si mama dvs. de altfel sa ii lasati in deplina folosinta imobilul pe toata durata vietii.
Primul pas ar fi partajarea celor doua apartamente la notariat in cazul in care parintii dvs. sunt de acord sa partajeze si se inteleg cu privire la partaj. Apoi mama dvs. va poate dona partea sa din imobilul obtinut in urma contractului de vanzare -cumparare si partea sa din dreptul de proprietate obtinut prin incheierea contractului de intretinere. In cazul in care, la inafara de dvs. exista si alti mostenitori ai mamei dvs., este preferabil sa va transmita cele doua drepturi de proprietate prin vanzare-cumparare.
Multumesc pentru raspus. Cele doua apartamente fiind identice, prin partaj se poate ca mama sa ia un apartament si tata celalalt ? Daca mamei ii revine in urma partajului unul din apartamente, acesta poate sa il treaca pe numele meu prin donatie sau vanzare cumparare ?
Daca parintii dvs. se inteleg cu privire la acest aspect, se poate desigur ca in urma unei conventii incheiate intre dansii ca unul dintre ei sa ia un apartament iar celalalt alt apartament. Dupa partaj, daca mama dvs. va deveni proprietar al unuia dintre apartamente il poatre transmite in proprietatea dvs. fara probleme. Forma preferabila a transmiterii - donatie sau vanzare cumparare- depinde de imprejurarea existentei unor alti mostenitori ai mamei dvs. Daca mama dvs. mai are alte rude care ar putea veni la mostenire, atunci de preferat sa incheiati contract de vanzare-cumparare iar nu donatie. Daca nu mai exista rude care ar putea veni la mostenirea mamei la decesul acesteia puteti opta dvs. intre donatie si vanzare-cumparare.
Va multumesc pentru raspuns. Inca 2 intrebari as mai avea:e nevoie de partaj sau se poate face direct donatia? daca se inteleg parintii mei, imi pot dona direct partea lor din apartamentul cu uzufruct viager? iar mostenitori pot fi considerati si actualul sot al mamei mele ( imobilul fiind inainte de casatorie) si fratele mamei, care a fost despagubit in 1998? mentionez ca nu am frati, sunt copil unic. va multumesc anticipat
Va pot transfera dreptul de proprietate al apartamentului cu uzufruct in mod direct, fara partaj, daca ambii parintii vor sa doneze (fiecare partea lui ) catre dvs. sau unul din parinti va poate dona cota lui parte din dreptul de proprietate urmand sa deveniti coproprietar cu celalalt parinte, tot fara partaj. In celelalte cazuri, este necesar partajul.
Referitor la cea de-a doua intrebare, inteleg ca parintii dvs. au divortat. In aceasta situatie tatal dvs. nu va putea veni la mostenirea mamei neavand calitatea de sot supravietuitor. Fratele mamei dvs. va fi inalturat de la mostenire de dvs. pentru ca sunteti o ruda mai apropiata in grad cu mama dvs, deci nu va mosteni.