avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deductibilitate combustibil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deductibilitate combustibil

buna ziua.
am urmatoarea situatie:o firma de transport are automobile cu care merge in tara dupa soferi sau sa verifice camioanele;la banca,posta,finante,etc. deci pt. interesul firmei.cum justific combustibilul si eventualele reparatii a.i sa fie deductibile integral?
fac ordin de delegatie si foaie de parcurs?in cazul ca se merge la camioane cine imi pune stampile pe documente?sunt ele valabile fara stampila?(ma refer la foaie de parcurs si ordin deplasare)sau exista alte solutii?astept pareri. multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters212422 , utilizator 12:12, 12 Octombrie 2012
ART. 21 Codul Fiscal
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Automobilul care merge in tara dupa soferi (daca acestia sunt salaratii dvs), s-ar incadra la art 21 2(e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme Acestea ar fi deductibile integral fiind considerate cheltuieli in scopul realizarii de venituri.In ceea ce priveste deplasarile la banca, posta, etc , chiar daca sunt in interesul firmei nu conduc la obtinerea de venituri.Ca urmare, cheltuielile cu combustibilul si cu reparatiile sunt deductibile doar 50%.E necesara intocmirea foii de parcurs atat pentru a va justifica cheltuielile cat si pentru a sti unde s-a aflat fiecare sofer intr-o anumita zi.Ordinul de deplasare trebuie stampilat de catre client in locatiile in care ajunge respectivul automobil,.



@ela david, era bine daca ati fi citat si art. 21 alin (2) lit. e) din Codul fiscal:



ART. 21 Cheltuieli

[...]

(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:

[...]

e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;



si cu explicatiile suplimentare din Normele metodologice:



ART. 21 e)

27. Calitatea de administrator rezultă din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. În sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariaţilor cuprind şi:

a) directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;

b) persoanele fizice rezidente şi/sau nerezidente detaşate, potrivit legii, în situaţia în care contribuabilul suportă drepturile legale cuvenite acestora



Acestea coroborate cu art. 21 alin. (3) din Codul fiscal:



ART. 21 Cheltuieli

[...]

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

[...]

t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.



fac deductibilitatea sa fie 100%.

De ce? Odata pentru ca autoturismele respective sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si nu se aplica deductibilitatea limitata conform art. 21 alin (3) lit. t si sunt folosite in scopul obtinerii de venituri definit conform art. 21 alin. (2) lit. e).
Iulian Manea a scris:

@ela david, era bine daca ati fi citat si art. 21 alin (2) lit. e) din Codul fiscal:


Am facut-o.:)

Saru' mana pentru explicatiile legate de celelelte activitati.(banca, posta)
multumesc pt.raspunsuri.dar tot mai am nelamuriri,in sensul ca la posta de ex. se ridica corespondenta care contine facturile clientilor pe care trebuie sa le incasam..deci mie mi se pare ca pot deduce integral...sau nu...?intrebam daca pt.deplasarea la banca si posta trebuie sa am ordin de deplasare si foaie de parcurs si cine mi le stampileaza...???
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu combustibilul Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto 100% GeorgianaF GeorgianaF Buna ziua, Va deranjez cu o speta frecvent intalnita si cu interpretare ambigua, cel putin pentru mine. Nu imi este foarte clar daca pentru o masina care ... (vezi toată discuția)
Deducere tva horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, As avea o intrebare la Dvs. La o firma de constructii se poate deduce TVA-ul la carburantii folositi. (cisterne, vole etc.) Daca da in ce ... (vezi toată discuția)